NIZOZEMSKA JE OPET "IN"

Vraća se omiljena reprezentacija: Za pola njihovih zvijezda možda niste ni čuli

Foto: Getty Images/Guliver Image

NA Europskom prvenstvu 2016. u Francuskoj, na kojem sudjelovalo pola Europe, njih nije bilo. Propustili su i Mundijal u Rusiji prošlog ljeta. Bila bi stvarno tragedija da Nizozemsku ne vidimo na Euru 2020. Posebice zato što napokon djeluju moćno i ozbiljno.

Rezultati by SofaScore

Nije Nizozemska nešto posebno briljirala na SP-u u Brazilu 2014., ali svejedno je bila na korak do finala. Oranje i Argentina u polufinalu su odigrali jednu od najdosadnijih utakmica na tom Mundijalu, mreže su mirovale, a finalist je određen izvođenjem udaraca s bijele točke. Epilog je bio izvjestan. Kao i toliko puta u povijesti, Nizozemci nisu imali sreće s penalima. Argentinci su otišli u finale na megdan Nijemcima, a frustrirani Robben i društvo bijes su iskalili na emotivno, psihički i fizički devastiranom Brazilu u borbi za broncu. Bilo je uvjerljivih 3:0 za Nizozemsku.

Nakon svjetske bronce dogodio se nezapamćeni krah Oranja

Nisu tada Nizozemci bili nešto pretjerano sretni. Poslovično arogantni, smatrali su da su bili bolji od Argentinaca i da oni trebaju igrati finale protiv Elfa, braniti srebro iz JAR-a i tražiti prvo svjetsko zlato. Broncu su uzeli, onako, reda radi.

Da su znali što im se sprema, tu bi medalju proslavili kao zlato - do kojeg nikad nisu došli iako su igrali tri finala.

Jedna od najvećih nogometnih nacija, zemlja koja je svijetu dala totalni nogomet, Rinusa Michelsa, Ruuda Gullita i Marca van Bastena, doživjela je debakl u dva sljedeća kvalifikacijska ciklusa. Nizozemci su Euro 2016. i SP 2018. gledali na TV ekranima. Nacija koja je desetljećima bila pojam za atraktivnu, estetski prekrasnu, a pragmatično ubitačnu igru, crvenjela se od sramote. Nizozemski nogomet bio je avangarda, ideal, filozofija od koje su učili svi, čak i oni najbolji, a u samo pet godina bogata i slavna ostavština bačena je u blato.

Hiddink, Blind i Advocaat, redom velika imena nizozemskog nogometa, koprcali su se u nemoći i bezidejnosti

Nizozemsku je do trećeg mjesta u Brazilu vodio Louis van Gaal, čovjek koji je stvorio možda i najbolju klupsku momčad svih vremena - Ajax iz 1995., a naslijedio ga je Guus Hiddink. U tom trenutku stvari su krenule nizbrdo. Hiddink je započeo krah, Danny Blind ga je nastavio, a posao je dovršio Dick Advocaat. Redom velika imena nizozemskog nogometa koprcala su se u bezidejnosti i nemoći, a nakon što je postalo jasno da Oranje neće braniti broncu u Rusiji, na klupu je sjeo veliki Ronald Koeman.

S Koemanom je započela renesansa

I nešto se počelo događati. Mlada Nizozemska je osvojila skupinu Lige nacija ispred svjetskog prvaka Francuske i Njemačke, a Koeman je pokazao cijelom svijetu da Nizozemska opet ima momčad za povratak u svjetsku elitu.

Nizozemska će u kvalifikacijama igrati u skupini s Njemačkom, Sjevernom Irskom, Estonijom i Bjelorusijom, a prema onome što smo vidjeli u Ligi nacija, Oranje je apsolutni favorit grupe i siguran putnik na Euro.

Na čemu temeljimo te tvrdnje? Najprije na mladosti. Nizozemska u rosteru ima tek jednog igrača starijeg od 30 godina. Riječ je o Ryanu Babelu, 32-godišnjem krilnom igraču Fulhama. Ostatak reprezentacije čine mladići od kojih je dobar dio već dosegnuo klupsku afirmaciju.

Klinci koje traže europski bogataši

Matthijs de Ligt sa svega 19 godina dokapetan je Ajaxa, dokazan je igrač, a traži ga pola Europe. Barcelona ga već jako dugo vrbuje, Liverpool nudi milijune, no mnogi vjeruju da će stoper Ajaxa karijeru nastaviti u Juventusu. Naime, menadžer mu je kontroverzni Mino Raiola, a za njega se zna da ima sjajne odnose s prvakom Italije. De Ligt u reprezentaciji čini stoperski par s Virgilom van Dijkom, najboljim stoperom na svijetu. Samo to dovoljno govori kakvu užu obranu ima Nizozemska. Desnog beka PSV-a, Denzela Dumfriesa također traže najbolji klubovi Europe. Braniči koji podjednako dobro igraju i u obrani i u napadu, u današnjem nogometu su rijetkost i ne čudi pomama za tim 189 centimetara visokim 22-godišnjakom. Najiskusniji igrač u obrani je 29-godišnji Daley Blind, tu je još i pouzdani Interov Stefan De Vrij, a potencijalni budući hit igrači mogli bi postati Nathan Ake iz Bournemoutha te Patrick van Aanholt iz Crystal Palacea. Obojica ove sezone briljiraju u Premiershipu.

Ponajbolji stoperski par svijeta, čudesni De Jong i napad koji svima može napraviti probleme

Mozak reprezentacije je Frenkie de Jong. Imponira lakoća igranja ovog 21-godišnjeg mladića. Kod De Jonga lopta je na sigurnom, ne gubi je, distribuira je bez pogreške, igra nevjerojatno zrelo i inteligentno za svoju dob. Toliko je dobar da će od ljeta hraniti loptama Messija. Barca je kupila De Jonga, a Ajax će zaraditi 75 milijuna eura. Jasno, De Jong je prvo ime veznog reda, a njemu će leđa čuvati Georginio Wijnaldum iz Liverpoola te Kevin Strootman iz Marseillea.

Za davanje golova i stvaranja nereda u obrani protivnika zaduženi su brzonogi Steven Bergwijn iz PSV-a, Feyenoordov Steven Berghuis te Quincy Promes iz Seville koji s Memphisom Depayom i spomenutim Babelom mogu svakoj obrani napraviti puno problema.

Zbog još jedne stvari vjerujemo da će se Nizozemska vratiti ondje gdje joj je mjesto - povijest nas je naučila da je Oranje bilo najjače kad je Ajax bio moćan. Kad bi Ajax padao, pala bi i Nizozemska.

Poveznica s Ajaxom

Ajax je dominirao europskim nogometom početkom sedamdesetih. Bio je to onaj Cruyffov Ajax. Tada je harala i Nizozemska, a svijet je tih godina upoznao totalni nogomet. Tri titule prvaka Europe Ajaxa pratila su dva finala SP-a Nizozemske. Pomrčina nizozemskog nogometa dogodila se krahom Ajaxa. Desetak godina Kopljanici nisu predstavljali ozbiljan faktor na nogometnoj mapi Europe. U tom periodu Nizozemska je propustila ček četiri velika natjecanja zaredom. Ajax se vratio 1987., kad je na krilima Marca van Bastena i s Cruyffom na klupi osvojio Kup pobjednika kupova. Godinu dana kasnije Nizozemska je u Njemačkoj osvojila naslov prvaka Europe. Svoj jedini veliki trofej. 

Van Gaalov Ajax sredinom 90-ih nije igrao običan nogomet, bila je to  ''nogometna utopija'', kako je efektno pojasnio legendarni Jorge Valdano. Trebala je i tada Nizozemska osvojiti nešto. Mogla je i trebala je, no vječni, desetljećima stvarani suludi sukobi unutar nizozemskih svlačionica, učinili su svoje. Sulude podjele na crne i bijele, na ove ili one, godinama su nagrizale sklad i prijeko potrebnu mirnoću, koja bi bila presudna za taj jedan korak koji je uvijek falio. Čuvena fotografija fotografa Guusa Dubbelmana iz nizozemskog kampa za vrijeme Eura 1996. razotkrila je najmračniju tajnu nizozemskog nogometa i jedan je od simbola svega trulog u reprezentaciji Oranja tih godina.

Ajax je ove sezone opet hit u Ligi prvaka. Kopljanici su strašnim nogometom uništili Real na Bernabeuu i izbacili trostrukog uzastopnog prvaka Europe iz Lige prvaka. Protiv Reala Ajax je pokazao da je pod Ten Hagom stasao u možda najuzbudljiviju i najmoćniju napadačku družinu današnjice. Strahovit presing i ubitačna kontra smrtonosna su kombinacija ''dječjeg vrtića'' iz Amsterdama. Kontrolirani kaos Ajaxa ubija protivnikovu ideju, uništava mu bilo kakvu pomisao na pokušaj kreativnog izleta prema naprijed, a u trenutku kad dođu do lopte u napadačkoj trećini, postaju izuzetno opasni.

Ajax igra dojmljiv nogomet, vizualno krasan i ne morate nužno biti zagriženi nogometni fan da biste uživali u onome što na terenu izvode momci iz Amsterdama. Naime, napadački stil lišen kalkulacija i bilo kakvih kompromisa oduvijek je bio ono najljepše u nogometu, nešto zbog čega je ovaj sport najpopularniji na svijetu, a Ten Hagova vizija igre ne poznaje ništa drugo nego spektakl.

Slično igra i Koemanova Nizozemska i baš zato vjerujemo u njega i njegove klince. Jer, kako smo rekli, kad igra Ajax igra i Nizozemska.

Pročitajte više