U Hrvatsku stigle pilule za abortus. Žene više ne moraju na bolne kiretaže

Foto: RODA, 123 RF

ŽENE u Hrvatskoj više neće morati na bolne medicinske postupke - kiretaže kako bi obavile pobačaj, već će to moći učiniti pilulama. Naime, pilula za medicinski abortus odobrena je od strane Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i ljekarne je mogu naručiti.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo Indexu je potvrdila da je HALMED 15. siječnja ove godine izdao rješenje o stavljanju lijeka Mifegyne 200 na tržište.

"Lijek se izdaje na recept u ljekarni. Ima ga za naručiti u veledrogerijama tako da ga svaka ljekarna može nabaviti u roku 24 ili 48 sati", rekla je za Index Ana Soldo.

Priziv savjesti u apotekama

Pitali smo je što u slučaju da se ljekarnik pozove na priziv savjesti, na što nam je rekla da je njihova Komora napisala preporuke za sve ljekarne u Hrvatskoj da ako imaju zaposlenu osobu koja se poziva na priziv savjesti i odbija dati lijek pacijentici, da je poslodavac svakako dužan osigurati pacijentici lijek tako da u smjeni ima drugu osobu koja se ne poziva na priziv savjesti.

"Poslodavac svakako pacijentu mora odmah osigurati terapiju", rekla je za Index Ana Soldo. A za gore navedene pilule za abortus je rekla da ih ljekarne nemaju na lageru, ali da ih mogu naručiti i pacijenticama u Zagrebu ih osigurati isti dan, a u drugim mjestima najviše za 48 sati.

Inače, primjena ove pilule dozvoljena je i moguća samo u zdravstvenim ustanovama uz prisutnost liječnika ili zdravstvenog djelatnika.

Razgovarali smo i s Danielom Drandić iz udruge RODA koja je pokrenula akciju #prekinimo šutnju, u kojoj su žene diljem Hrvatske svjedočile o bolnim postupcima kiretaže u niz hrvatskih bolnica. Drandić je za Index rekla kako smatra da je i akcija #prekinimo šutnju pridonijela tome da je HALMED dao odobrenje za pilulu za medicinski abortus.

Evo zašto je pilula odlična stvar

"Ovo je svakako super stvar jer kad žena recimo ima spontani pobačaj ona mora na kiretažu, a sad će moći popiti pilulu umjesto da ide na bolan postupak kiretaže, isto vrijedi i za žene koje idu na prekid trudnoće na zahtjev. Ovakva pilula se davala dosad samo u bolnici u Puli i KBC-u Rijeka. Ova pilula pospješuje izbacivanje tkiva i moram naglasiti da je izbacivanje tkiva lijekom puno sigurnije od kiretaže jer tu ništa nije mehanički, ne unose se bakterije, a i šanse da će dio tkiva ostati su puno manje. Postoporavak je također puno bolji, to je nešto što u svijetu godinama postoji i koristi se. U svim smjernicama se prvo preporučuju pilule za abortus, a tek onda kiretaža. Kad žena popije pilule, počne krvariti i izbacivati tkivo i to traje do dva dana i oporavak je puno brži", rekla je za Index Daniela Drandić.

Navodi i kako ova tableta ne djeluje u potpunosti samo za jedan mali postotak žena, za njih od 10 do 15 posto. Dalje ističe kako je dobra stvar u tome što se korištenjem pilule za pobačaj otvara mogućnost da primalje mogu nadzirati spontane i namjerne pobačaje.

"Problem je samo hoće li se i gdje pojavljivati priziv savjesti, pritom mislim na liječnike u bolnicama i na ljekarnike. Recimo u Italiji ženama otežavaju mogućnost korištenja ove pilule tako da ih šalju na razne preglede tako da dođu do termina kad više ne mogu obaviti pobačaj na zahtjev. Moguće je da će se takve stvari događati i u Hrvatskoj", rekla je Daniela Drandić za Index.

U KBC-u Rijeka od 2015. koriste metodu pobačaja pilulama

Inače, u KBC-u Rijeka već godinama koriste pilule za abortus, a kako ih nije bilo u veledrogerijama, oni su ih nabavljali interventnim uvozom.

Predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Herman Haller, Indexu je nedavno odgovorio da su 2015. počeli koristiti metodu pobačaja putem medikamentoznog pristupa.

Na ovaj način izbjegnut je, ističe, velik broj klasičnih kiretaža koje se više ne rade. Medikamentozni pristup ujedno vrijedi i za nepotpune pobačaje ili one koji su u tijeku, a potreba za kirurškom intervencijom svedena je, kaže, na najmanju moguću mjeru.

"Nadalje, kiretaže koje za cilj imaju sastrugati materište i dobiti tkivo sluznice maternice (i u velikom dijelu slučajeva i tkivo kanala vrata maternice), tzv. eksplorativna frakcionirana kiretaža s ciljem postavljanja dijagnoze, praktički se više ne koriste u suvremenim smjernicama dijagnostike (nemalignih i malignih) oboljenja u ginekologiji", rekao je za Index dr. Haller.

Pročitajte više