UEFA ima velike kazne u planu za PSG i City zbog kršenja financijskog fair-playa

Foto: EPA-EFE

U NADOLAZEĆIM danima Međunarodni arbitražni sud za sport i UEFA trebali bi zaključiti svoju istragu o mogućim kršenjima financijskog fair-playa Manchester Cityja i Paris Saint-Germaina te odlučiti o mogućim sankcijama za dva možda i najbogatija kluba svjetskog nogometa.

Španjolski AS javlja kako je UEFA ljutita jer su City i PSG odbili surađivati u cijelom slučaju. Oba kluba odbila su predati određenu dokumentaciju u istrazi navodeći da je cijeli slučaj započeo zbog nepouzdanih napisa u medijima.

"Ali ima nešto zlokobnije u cijeloj priči. Ako to nije tako, zbog čega se predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi odlučio priključiti izvršnom odboru UEFA-e? Postoje oni koji taj potez vide kao pokušaj sprječavanja ikakvih sankcija zbog kršenja financijskog fair-playa. Predsjednik La lige Javier Tebas rekao je da njegovo uključivanje u rad UEFA-e ruši sva pravila dobrog upravljanja takvom organizacijom", napominju Španjolci.

Zabrana nastupa u Ligi prvaka i prodaja zvijezda?

UEFA vjeruje da brojke u transferima obaju klubova nisu predstavljene istinito, zbog čega ih optužuju za financijski doping. Europska nogometna federacija cijelu istragu slučaja povjerila je bivšem premijeru Belgije Yvesu Letermeu. On je već sudjelovao u prijašnjim sankcijama Cityju i PSG-u. Tada su dobili samo novčane kazne, a Leterme navodno nije bio zadovoljan takvom odlukom jer plaćanje kazni nije problem za oba kluba. 

"Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, dao je punu autonomiju Letermeu u ovom slučaju koji vjeruje da su potrebne strože sankcije. Spominje se zabrana nastupa u sljedećoj sezoni Lige prvaka i potencijalno prodavanje zvijezda poput Neymara, Mbappéa, De Bruynea i Sterlinga, kako bi izbalansirali brojke zbog FFP-a. Glavna prednost Letermea je što nema osobnih veza sa Cityjem i PSG-om. Ako utvrdi da su PSG i City varali, tražit će da prikladne sankcije stupe na snagu", tvrdi AS.

Predsjednik PSG-a jutros je negirao takve tvrdnje. Kaže da je "2000% sigurno" da će Neymar i Mbappe ostati u Parizu. 

Podsjetimo, jučer je FIFA kaznila Chelsea zabranom dovođenja igrača u sljedeća dva prijelazna roka zbog kršenja pravilnika o registraciji igrača mlađih od 18 godina. Engleski klub mora platiti i 600.000 švicarskih franaka kazne, a kažnjen je i engleski nogometni savez s 510.000 franaka. Chelsea je pogrešno, neovlašteno i protupravno registrirao 29 igrača mlađih od 18 godina, što je najveći prekršaj nakon nepoštovanja financijskog fair-playa.

 

 

 

Pročitajte više