FOTO U Splitu puše najjača bura u ovom stoljeću

Foto: Dalmacija Danas, Ivo Cagalj/PIXSELL

SINOĆ je u Splitu oko 4 sata iza ponoći izmjeren najjači udar bure u povijesti meteoroloških mjerenja na Marjanu. Zabilježen je udar bure od 176 km/h (48,9 m/s), što je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu.

Ako ste na sigurnom, šaljite nam svoje fotografije i snimke na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Prosjek vjetra u tim trenucima je bio orkanskih 118 km/h (33 m/s). Bura je na Marjanu srušila brojna stabla i lomila ih kao grančice, čemu svjedoče i prizori u blizini bivšeg zoološkog vrta, javlja Dalmacija Danas.

Radi se službeno o najjačoj buri još od 14. studenoga 2004., kada je za vrijeme ciklone Dorothy najjači udar bure iznosio 174,6 km/h (48,5 m/s).

Baca stabla na ceste

U istočnim splitskim predgrađima već su zabilježeni slučajevi padanja grana i stabala preko prometnica.

U Podvelebitskom kanalu i na masleničkom području bura je dosegnula udare do 173 km/h. Orkanski udari bure zabilježeni su i na makarskom i dubrovačkom području, gdje puše brzinom od 152 km/h.

Tri požara u središnjoj Dalmaciji

Sinoć su izbila i tri požara. Prvo je u petak navečer izbio požar u Splitu, a onda i u Makarskoj. Oko 5 sati ujutro aktivirao se požar u Solinu, na predjelu Mezanovići.
 

U Solinu letio krov

U Solinu je sinoć po cesti letio krov jednog plastenika. Ubrzo je uklonjen, a promet je normaliziran.

Oglasila se i splitska policija

Splitska policija jutros se oglasila uslijed velikog broja prijava koje su dobili zbog olujne bure.

"Tijekom noći na području PU splitsko-dalmatinske, a posebno na području Grada Splita, evidentirali smo veliki broj dojava vezano uz rušenju stabala na cestu, oštećenja   vozila, oštećenja prozora na objektima, oštećenja uslijed udara kontejnera i slično, a sve zbog jakog vjetra. Policijski službenici su zajedno s vatrogascima cijelu noć bili na terenu i postupali po dojavama. Do ovog trenutka nismo zaprimili obavijest niti saznanja da je tijekom  događaja netko ozlijeđen. Pretpostavljamo da ćemo tijekom jutra zaprimiti još dojava vezano uz materijalnu štetu na objektima i vozilima tijekom noći.

Od evidentiranih oštećenja i događaja uslijed jakog vjetra izdvajamo:

Sinoć oko 18:00 sati u ulici Marka Marulića u Solinu, došlo do oštećenje krovne konstrukcije na plasteniku na kojem su se otkinuli dijelovi, te su pali i oštetili osobno vozilo koje je bilo parkirano u blizini.

U Makarskoj se jutros oko 1 sat u trgovačkom centru urušio panel zid kojoj prilikom su se u prodavaonici srušile policije.   

U Trogiru oko 4 sata u ulici Hrvatskih mučenika palo je stablo  na tri vozila na kojima su nastala veća oštećenja.

Oko 05,45 sati u Kaštel Sućurcu u Ulici Pape Ivana Pavla II, zbog jakog udara vjetra došlo je do prevrtanja parkiranog kamiona, uslijed čega je došlo do curenja goriva. Vatrogasci su na mjestu događaja sanirali onečišćenje.  

Također, evidentirali smo i osam požara na otvorenom prostoru od čega izdvajamo požar koji je oko 22:20 sati planuo na području Brda u Splitu u kojem je opožareno nisko raslinje i trava. Požar je zahvatio i oštetio parkirano osobno vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše tjelesne ozljede.

U Makarskoj je oko 23:50 sati izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka koji je ugašen u 01:45 sati, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara uslijed jakog vjetra policijski službenici evakuirali  stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta kada se stanje smirilo građani su se vratili u svoje domove. Također, tijekom požara policijski službenici su vozila sa D-8 preusmjeravali kroz Makarsku", stoji u priopćenju.

Bura stvara probleme i na autocesti

Zbog orkanskog vjetra koji puše u priobalju jedini slobodni smjer iz unutrašnjosti prema Dalmaciji za teretna vozila i autobuse je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama DC50 i DC1 preko Gračaca i Knina, a za osobna vozila državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Benkovca, javlja Hrvatska autoklub (HAK).

Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su: autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak je DC3 - starom cestom kroz Gorski kotar, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika. Obilazak: Mokošica-Komolac-Dubrovnik.

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovica, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački i Paški most (DC106).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1), autocesti A7 čvor Draga-Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).
Duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni zemlje i kamenja, a na pojedinim dionicama cesta u Dalmaciji ima i dijelova srušenih stabala na kolniku. Savjetuje se vozačima da voze opreznije. 

Na državnoj cesti DC58 Šibenik-Trogir u mjestu Boraja vozi se jednim trakom otežano zbog stupova na kolniku.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektna linija Stinica-Mišnjak, trajektna linija Lopar-Valbiska, trajektna linija Porozina-Brestova, trajektna linija 602 Vis-Split, trajektna linija 606 Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, trajektna linija 635 Stari Grad-Split, trajektna linija 636 Rogač-Split, trajektna linija Sumartin-Makarska, trajektna linija Split-Supetar, trajektna linija 634 Orebić-Dominče, trajektna linija 831 Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, trajektna linija 832 Prapratno-Sobra, trajektna linija 632 Sućuraj - Drvenik, brzobrodska linija 9601 Milna-Rogač-Split, brzobrodska linija zadar-Premuda-Silba-Olib, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, brodska linija Šibenik–Zlarin–Prvić Luka–Šepurine–Vodice, katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka, katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka, katamaranska linija Vis-Split, katamaranska linija Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, katamaranska linija Korčula-Hvar- Split, katamaranska linija Jelsa-Bol-Split, katamaran Bišovo na liniji 9141 Pula-Zadar, katamaranska linija Brbinj - Božava - Zverinac - Sestrunj - Rivanj.

Pročitajte više