Policija odgovorila zašto je Huanito bio vezan, a Smiljana nije

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

DORH je jučer započeo istragu o smrti Jasmine Dominić, djevojke koja je ubijena 2000. godine i čije je tijelo 19 godina ležalo u škrinji u obiteljskoj kući. Tijelo je otkriveno prošlu subotu, a isti dan njena sestra Smiljana Srnec završila je u pritvoru. Srnec je osumnjičena da je ubila sestru Jasminu.

Srnec je ranije ovog tjedna određeno 30 dana istražnog zatvora, a to se počelo računati od prošle subote. Kako su rekli sa suda, zadržana je zbog straha od ponavljanja kaznenog djela. Otegotna okolnost bila joj je i to što je 2016. pravomoćno osuđena jer je lažirala napad na sebe 2014. godine.

"Postoji izrazito visok stupanj kriminalne volje i upornosti i bezosjećajnosti. Ona je već radila kriminalne radnje, sudjelovala je u djelu lažnog prijavljivanja. Sve to upućuje da bi ona mogla ponoviti djelo", rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic.

U javnosti se dosta komentirala činjenica da je Srnec u policijski kombi ušla bez lisica, s potpuno slobodnim rukama. Mnogi su na društvenim mrežama to usporedili sa slučajem Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze kojemu je predsjednica Kolinda baš danas potpisala pomilovanje nakon što je osuđen na dvije godine zatvora zbog uzgoja marihuane.

On je u listopadu 2014. godine priveden s lisicama na rukama i u pratnji policajaca u civilu.

Dio javnosti tako je konstatirao kako je osumnjičena za brutalno ubojstvo sestre šetala bez lisica, dok je teško bolesni čovjek bio vezan.

Pitali smo policiju zašto Srnec nije bila u lisicama

Za komentar smo upitali Nenada Riseka, glasnogovornika međimurske policije, na čijem je području uhićena Smiljana Srnec.

"Riječ je o sigurnosnoj procjeni policijskog službenika sukladno zakonu o policijskim ovlastima", kaže nam Risek.

On kaže da nije bitno o kojem se kaznenom djelu radi, već policajci na terenu rade procjenu situacije.

"Nema veze koje je kazneno djelo počinjeno, nego postoji li opasnost od bijega, samoozljeđivanja ili ozljeđivanja druge osobe u tom trenutku", kaže Risek koji dodaje kako je kraj Smiljane Srnec bilo više policajaca. Policajci su, dakle, zaključili da uhićena Srnec u tom trenutku ne predstavlja opasnost za okolinu ni za sebe te da nema šanse za bijeg.

"Policijski službenici prilikom obavljanja službenih zadaća prvenstveno postupaju po zakonu o policijskim poslovima i ovlastima te pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika.

U konkretnom slučaju prilikom privođenja Smiljane Srnec u zgradu Županijskog suda u Varaždinu policijski službenici PU međimurske su prema sigurnosnoj procjeni odlučili da nema potrebe primjenjivati članak 85. zakona o policijskim poslovima i ovlastima (uporaba sredstava zavezivanje) jer niti u jednom trenutku navedena osoba nije iskazivala namjeru bilo kakvog otpora, napada, bijega, samoozljeđivanja ili ozljeđivanja druge osobe. Policijski službenici su uz takvu procjenu istodobno postupali temeljem članka 3. pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika (pripravnost - razmjernost), a policijsku ovlast privođenje proveli su prema svim zakonskim pravilima", rekao je Risek za Index.

Kratak odgovor za Huanita

Što se tiče Huanita Luksetića i njegovog privođenja 2014. godine, obratili smo se PU primorsko goranskoj. Pitali smo ih zašto je Huanito prilikom privođenja bio vezan. Oni su nam kratko odgovorili da su postupili po zakonu.

"Izvješćujemo Vas da su policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske primijenili policijsku ovlast privođenja prema svim pravilima, odnosno sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (opisano u čl. 85.)  i Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika (opisano u čl. 3.)", kratko su nam odgovorili.

Pročitajte više