VIDEO O ovoj vrsti mačke se jako malo priča, a zaista je posebna

Screenshot

ONCILA je mala mačka koja živi u prašumama Južne i Srednje Amerike. Navodi se kao osjetljiva vrsta prema IUCN-ovoj crvenoj knjizi jer im prijeti nestanak staništa zbog krčenja šuma koje se pretvaraju u poljoprivredna zemljišta.

Oncile su srodne ocelotu, samo su manje. Rastu do svega 59 centimetara. Možda mislite kako je to veće od prosječne mačke, ali imajte na umu da teže samo do tri kilograma. 

Karakterizira ih gusto i mekano krzno s brojnim rozetama preko leđa i bokova. Na trbuhu im je krzno nešto svjetlije s pjegama, a rep je isprekidan tamnijim kolutovima.

Okretni su i spretni penjači, ali vole loviti na ravnom, pretežno male glodavce obično u sumrak i preko noći. Ženka na svijet donosi pretežno 1-2 mladunaca. Najduži zabilježeni životni vijek (u zatočeništvu) je 23 godine što im stavlja epitet vrlo dugovječnih mačaka.

Oncile su ugrožene od drugih većih mačaka na tom području, ali najveću opasnost predstavlja im upravo čovjek. Neprestan gubitak staništa, trgovina krznom i egzotičnim ljubimcima je nešto što se događa svakodnevno. Nadamo se da ovo prekrasno klupko nećemo izgubiti s ovoga planeta!

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više