SAD će od Sjeverne Koreje tražiti odustanak od cjelokupnog nuklearnog naoružanja

Ilustracija: EPA

SAD i Sjeverna Koreja će na sastanku sljedećeg tjedna, na kojem će predsjednik Donald Trump zatražiti od Kim Jong-una da odustane od cjelokupnog sjevernokorejskog nuklearnog naoružanja, pokušati naći zajedničko stajalište o tome što denuklearizacija zapravo znači, izjavio je dužnosnik američke vlade.

Trump i Kim se sastaju sljedeći tjedan u Vijetnamu na drugom zajedničkom summitu u nastojanju zatopljavanja odnosa između bivših neprijatelja  i smanje jednu od najvećih nuklearnih prijetnji u svijetu.

Otkriveno što će SAD tražiti od Sjeverne Koreje

Američki dužnosnici su oprezni glede očekivanja, a sam Trump je kazao da ne očekuje da će ovo biti posljednji susret s Kimom. Kritičari tvrde da je samim pristajanjem na susret s Kim Jong-unom prošle godine u Singapuru, Trump previše dao tom sjevernokorejskom diktatoru, a istovjetne se kritike mogu očekivati i nakon summita u Vijetnamu.

No, američki dužnosnici objašnjavaju da SAD i dalje čvrsto nastoji privoljeti Sjevernu Koreju na denuklearizaciju, iako sam Kim o tome još nije donio odluku.

"Ne znam je li Sjeverna Koreja odlučila denuklearizirati se, ali razlog zašto smo i dalje na tome angažirani je da vjerujemo da za to postoji vjerojatnost", rekao je neimenovani dužnosnik.

Dodao je da će SAD u razgovorima tražiti "zamrzavanje" svog oružja za masovno uništenje, programa projektila te određivanje "smjernica" za očekivanja u narednim pregovorima. Dvije strane neće razgovarati o povlačenju američkih trupa iz Južne Koreje, njih oko 28.000.

Pročitajte više