Psi sprečavaju razvoj ekcema i pomažu olakšati simptome astme

123rf.com

AKO ste dosad imali izgovor za nabavljanje psa, od sada ga nećete moći koristiti. Naime, psi štite djecu od ekcema i olakšavaju im simptome astme, tvrdi jedna studija. To se pokazalo pozitivnim čak i kod djece koja su alergična. 

Znanstvenici su željeli utvrditi ima li prisutnost psa u kući ikakav utjecaj na navedena stanja. Promatrali su učestalost ekcema kod djece čija je majka bila izložena psima barem jedan sat tijekom trudnoće.

Zaključili su da izlaganje psima i prije samog rođenja značajno smanjuje mogućnost nastanka ekcema. U drugoj studiji promatrali su dva efekta koja psi imaju na oboljele od astme.

Prvi efekt odnosio se na proteine koji utječu na alergije, a drugi na bakterije na psećem krznu. Otkrili su kako nealergenske bakterije imaju zaštitni učinak na simptome astme kod djece, ali da protein te iste simptome pogoršava.

Mješoviti rezultat ipak pokazuje da se izloženost psima ne preporučuje onima s astmom i alergijom, ali zahvaljujući ovoj studiji, vjerojatno će se napraviti nova terapija koja olakšava simptome pomoću bakterija sa psa.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više