Mladić iz videa s Indijancem tuži Washington Post za 250 milijuna dolara

Screenshot: Youtube/Indigenous Peoples March Washington

MLADI Amerikanac, koji se prošlog mjeseca sa svojim kolegama našao u bizarnoj konfrontaciji s indijanskim i crnačkim prosvjednicima u Washingtonu, sada tuži Washington Post i traži odštetu od 250 milijuna dolara.

>> Vidjeli ste video u kojem se mladi trumpovci rugaju Indijancu? Pojavio se novi

>> Učenicima iz videa s Indijancem sada prijete, Trump stao na njihovu stranu

Washington Post se, tvrdi Sandmannova obitelj u tužbi, "upustila u suvremenu formu mekartizma (McCarthysm, zloglasna praksa progona stvarnih i navodnih komunista za vrijeme Hladnog rata, sinonim za lov na vještice) natječući se sa CNN-om i BBC-em, među ostalima, za vodstvo u rulji nasilnika u mainstream medijima i društvenim mrežama koji su napadali, ocrnjivali i prijetili Nicholasu Sandmannu".

"Post je maltretirao nevino dijete s apsolutnim nemarom za bol i uništenje koje bi njegovi napadi uzrokovali u njegovom životu", stoji u tužbi koju su podnijeli njihovi odvjetnici, navodeći sedam "lažnih ili klevetničkih članaka" temeljenih na "nepouzdanim i pristranim izvorima" o ovom slučaju. Nije potpuno jasno zašto su tužili baš Washington Post, budući da su manje više svi američki mediji opsežno izvještavali o ovom incidentu - i gotovo svi su u početku donekle pogrešno protumačili što se dogodilo, no naknadno su, u skladu s novootkrivenim informacija, korigirali početno izvještavanje. Evo što se točno dogodilo.

Na prvoj snimci izgledalo je da bijeli učenici s trumpovskim kapama maltretiraju Indijanca...

Podsjetimo, Nick Sandmann, 16-godišnji učenik Srednje katoličke škole Covington iz Kentuckyja, bio je s kolegama i učiteljima na prosvjedu za zabranu pobačaja u Washingtonu, na National Mallu u Washingtonu. Tamo su, međutim, bili i aktivisti iz rasističke crnačke sekte, tzv. Crni hebrejski Izraeliti, koji su im počeli dovikivati uvrede i rasističke izraze, po svemu sudeći zbog kapa s predizbornim sloganom Donalda Trumpa "Make America Great Again" koje su ovi učenici nosili.

"Hrpa pedera koji zlostavljaju djecu", rekao je tako jedan od njih svećeniku koji je bio s učenicima, dok su učenike nazivali "pompoznim gadovima", "djecom incesta" i "bjelčugama" (eng. crackers), a jednog crnog prolaznika koji se zauzeo za njih "crnčugom" (eng. coon). 

Učenici su na to odgovorili navijačkim skandiranjem njihove škole i sve je postalo prilično kaotično. A onda su se u ovaj verbalni okršaj uključili i indijanski aktivisti koji su na istom mjestu prosvjedovali na Hodu domorodaca. 64-godišnji starješina plemena Omaha i navodni veteran (iako je taj podatak kasnije doveden u pitanje) Nathan Phillips došao je među njih, svirajući bubanj i pjevajući tradicionalni napjev. Stao je upravo pred Sandmanna, pri čemu ni jedan ni drugi dugo vremena nisu htjeli uzmaknuti. Sve je snimio netko od indijanskih aktivista, a scena u kojoj nasmiješeni Sandmann zuri u Philipsa brzo se proširila internetom, uz interpretacije da ovaj bijeli mladić i Trumpov fan ismijava i maltretira starijeg Indijanca.

...Ali drugi video pokazao je što se stvarno dogodilo

No druga snimka koja se naknadno pojavila pokazala je da je takva interpretacija, prema kojoj su učenici okružili i maltretirali Phillipsa, netočna. Iako je i na jednoj i na drugoj snimci vidljivo da učenici ismijavaju Phillipsa i njegov performans, odnosno ritual, na drugo snimci je vidljivo da je ovaj Indijanac sam ušetao među njih i unio se u lice Sandmannu, inicirajući ovaj okršaj. Na drugoj snimci vidjeli su se i crnački rasisti i njihovo agresivno ponašanje prema djeci koje nije snimljeno u originalnom videu. 

"Što se tiče stajanja tamo, imao sam puno pravo stajati. Moj stav je da nisam bio nepristojan prema gospodinu Phillipsu, poštujem ga. Volio bih razgovarati s njim. U retrospektivi, volio bih da smo mogli odšetati i izbjeći cijelu stvar. Ali ne mogu reći da mi je žao što sam stajao tamo i slušao ga", rekao je Sandmann u intervjuu za NBC.

Dioceza Katoličke crkve u Covingtonu, koja upravlja dotičnom školom, također je prvo osudila svoje učenike iz snimke i najavila njihovo moguće izbacivanje iz škole. No nakon što je angažirala neovisnu tvrtku da istraži čitav slučaj, prošlog je tjedna objavila izvještaj u kojem je zaključila da se dječaci nisu ponašali uvredljivo niti su počeli sukob. U svemu su izvijestili i Washington Post i drugi mediji.

Sandmannovu tužbu je u međuvremenu javno pozdravio i Trump, što ne čudi s obzirom na to da je i ranije stao u obranu Sandmannu te da je u mnogo navrata dosad napadao "Amazon Washington Post", kako zove ove novine, kao "medije lažnih vijesti". 

"'Washington Post je ignorirao osnovne novinarske standarde jer je htio promicati svoju dobro poznatu i lako dokumentiranu agendu protiv predsjednika Donalda J. Trumpa. Učenik Covingtona tuži WAPO. Sredi ih, Nick. Lažne vijesti", napisao je Trump u jučerašnjem tvitu. 

Zanimljivo je i da je nevjerojatni iznos koji Sandmannova obitelj traži kao odštetu od WP-a isti onaj koji je osnivač Amazona, milijarder Jeff Bezos, platio za ove novine kada ih je kupio 2013. Glasnogovornica WP-a Kristine Coratti Kelley u međuvremenu je za Vox rekla da novinska kuća planira "organizirati energičnu obranu" od tužbe.

Pročitajte više