Piše: | 21.02.2019. 11:21

Netanyahuovi protivnici sklopili savez: Žele ga smijeniti na izborima

DVA GLAVNA protivnika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavili su da su stvorili savez kako bi pobijedili na parlamentarnim izborima 9. travnja.

Benny Gantz, bivši načelnik glavnog stožera, i centrist Yair Lapid objavili su priopćenje u kojem kažu da su oformili zajedničku listu i i da će obnašati rotirajuću funkciju premijera u slučaju pobjede.

Gantz je nedavno osnovao Izraelsku stranku otpora, a Lapid je na čelu centrističke stranke Yesh Atid (Ima budućnosti)  koja trenutno ima 11 zastupnika u parlamentu. Njima se pridružio još jedan bivši načelnik glavnog stožera, Gaby Ashkenazy.

"Dramatičan potez"

To je dramatičan potez koji je stvorio prvu vjerodostojnu alternativu Netanyahuovoj vladavini koja traje desetljeće, ocjenjuju mediji.

Gantz i Lapid, koji su se sastali tijekom noći, dogovorili su se o "rotaciji na mjestu premijera" na način da bi Gantz obnašao premijersku dužnost prve dvije i pol godine nove vlade, a nakon toga bi je preuzeo Lapid.

Od osnutka Izraela 1948. ni jedna stranka nije osvojila premoćnu većinu u parlamentu, tako da je postizborno stvaranje koalicija određivalo sastav vlada te tko će ih voditi.

Netanyahu (69) na vlasti je proteklo desetljeće s Likudom na kormilu parlamentarnog bloka.

Nedavno objavljena ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da je Gantz glavni Netanyahuov protukandidat, a ovako ujedinjeni Gantz i Lapid možda bi mogli i pobijediti Likuda.

Najnovija anketa od 18. veljače pokazuje da bi Gantzova stranka dobila 18, a Lapidova 12 mjesta, dok bi Likud dobio 30.

Zajedničkim snagama Gantz i Lapid dobili bi 32 mandata, a Likuda bi ostavili s jednim manje.

Izraelci glasaju na izborima za 120-člani parlament.

Reagirajući na vijest o udruživanju dviju stranaka, Likud je objavio da je "izbor jasan, ili ljevičarska vlada koju podržava blok arapskih stranaka, ili desničarska vlada predvođena Netanyahuom".

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE