Američke carine mogle bi koštati Volkswagen 2,5 milijarde eura godišnje

Foto: EPA

CARINE koje bi SAD mogao nametnuti na uvoz europskih automobila najveća su prijetnja ovogodišnjoj dobiti njemačkog proizvođača Volkswagena, izjavio je izvršni direktor te kompanije Herbert Diess za Financial Times.

"Ponovno postaje napeto. Šteta je što mi, iz automobilske industrije, ne možemo to sami riješiti. To više ovisi o carinskim pregovorima Europe i SAD-a", rekao je Diess.

Analitičari tvrtke iz Londona Wvercore ISI upozorili su kako bi carine mogle Volkswagen koštati 2,5 milijardi eura godišnje, oko 13 posto njegove očekivane zarade.

"U najgorem slučaju, to bi bilo vjerojatno blizu stvarne brojke", rekao je Diess o procjenama Evercorea.

Nametanje carina

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je ponovio da će SAD nametnuti carine na uvoz europskih automobila ako ne bude dogovoren trgovinski sporazum s Europskom unijom.

Izvješće iz ministarstva trgovine, koje je Trumpu poslano prošloga vikenda, otvara predsjedniku prostor da prijeti carinama do 25 posto na uvezene automobile i autodijelove tako što se uvoz opisuje kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je pak ovoga tjedna da je Trump, poznat po čvrstom protekcionističkom pristupu u trgovini, obećao da za sada neće nametati dodatne carine na uvoz europskih vozila.

Pročitajte više