Od gripe u Gospiću umrla 20-godišnjakinja. Dosad ukupno čak 88 mrtvih

Foto: Opća bolnica Gospić, 123rf

GRIPA je uzela još jedan život u Hrvatskoj. Kako je potvrđeno Indexu, 20-godišnja djevojka iz Korenice preminula je u Općoj bolnici Gospić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, u sedmom tjednu od pojave gripe na ovim prostorima broj registriranih oboljelih znatno je smanjen. Tako je na području Gospića evidentirano 10 oboljelih, u Senju devet, u Novalji sedam, u Otočcu šest te u Korenici pet. Registriranih oboljelih osoba od gripe u Ličko-senjskoj županiji u ovoj sezoni bilo je 740.

Najjača gripa u zadnjih 5 godina

Ovo je najjača gripa u posljednjih pet godina, od koje je do sada u Hrvatskoj službeno oboljelo više od 53 tisuće osoba, a umrlo je čak 88 ljudi. Hrvatski zavod za javno zdravstvo procjenjuje da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Prošle sezone prijavljeno 29 mrtvih, ove sezone dosad već 88

Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a, Indexu je potvrdila kako se, što se tiče dojava o broju umrlih, radi o dosad daleko najjačoj gripi, no tek naknadno će se utvrditi zbog čega.

"Treba vidjeti je li veći broj prijava zbog veće svjesnosti, no definitivno je ova sezona teža u smislu teže kliničke slike, znači više je komplikacija i potrebe za mehaničkom ventilacijom. I bolnički liječnici su nam rekli da je ova gripa malo žešća nego inače", kazala nam je Petrović.

"Dosad je prijavljeno 88 smrti od gripe, a prošle sezone je bilo ukupno 29 mrtvih. Tako da se radi o zaista većem broju. Najveći broj mrtvih stariji je od 65 godina. Oni mlađi najčešće imaju i neke teške, često neurološke, bolesti", rekla nam je Petković dodajući kako uglavnom svi umrli boluju od nekih bolesti.

"Ima puno dijabetičara, to se pokazalo kao dosta rizični faktor, zatim tu su i pretilost te kardiovaskularne bolesti", kazala nam je epidemiologinja.

Preko 53 tisuće oboljelih

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže, prijavljeno je 53.383 oboljelih od gripe, no stvarni broj je puno veći.

Na pitanje kakva je procijepljenost oboljelih od težeg oblika gripe, epidemologinja kaže da velika većina nije cijepljena, no za jedan dio nedostaju podaci.

"Teško oboljeli uglavnom nisu cijepljeni", dodaje.

Napominje da gripu može dobiti i osoba koja je cijepljenja, jer se virus mijenja čak i tijekom sezone, a ne samo između sezona, a cjepivo je generalno manje učinkovito kod bolesnih i starijih jer je njihov obrambeni sustav oslabljen pa je i imunološka reakcija slabija.

Ipak, kaže, kod onih koji su cijepljeni očekuje se da će klinička slika biti nešto blaža.

"Cjepivo bi trebalo prevenriati hospitalizaciju i smrtni ishod", pojašnjava.

USKORO OPŠIRNIJE...

Pročitajte više