Piše: D. Ma. | 21.02.2019. 09:42

Švercanje, HDZ i ukradeni bager. Ova priča ne može biti loša

U MEDIJIMA je ovih dana objavljena vijest o Miroslavu Brkanu, zvanom Kišo, inače ocu HDZ-ovog makarskog gradonačelnika Jure. Kišo je navodno novinaru u Zagrebu pokušao preprodati ukradeni bager.

Navodno se radi o pola milijuna vrijednom građevinskom stroju koji je prošle godine nestao sa zagrebačkog velesajma. 

Dovezao se u gradonačelnikovom autu

Kišo je na taj sastanak u Zagreb stigao automobilom kojemu je vlasnik njegov sin, makarski gradonačelnik Jure Brkan.

Novinarka Makarske kronike razgovarala je s Miroslavom Brkanom Kišom, koji joj je priznao da je osuđen, ali da joj više ne smije reći jer su mu to s vrha zabranili.

"Većinom su izmišljotine, ali ima istine"

Nazvala ga je dok bio na službenom putu iz Hercegovine za Makarsku, a nakon kraćeg čekanja se javio i rekao kako će on nazvati nju.

Prenosimo njihov razgovor:

"Većinom su to što se piše na portalima izmišljotine. Ima istine, ali samo jedan posto. Istina je da sam ja od nekoga dobio taj stroj, da mi je rečeno da se prodaje, da se nalazi u Njemačkoj i da sam ja nekome proslijedio dalje. Dakle, nisam ja prodavao. Taj netko je prodavao stroj", rekao je Brkan. 

Novinarka ga je upitala je li bager ukraden.

"Nije on ukraden uopće. Je li to istina, ja ne znam. Ali istina je to da je prošle godine u dvanaesti mjesec oko Velesajma ukraden stroj iste marke. Ovo što sam ja ponudio nije ukradeni stroj. Nije jer je taj stroj još u Njemačkoj bio kad sam ga ja nudio."

"Pišu da ste na sastanak za prodaju bagera došli automobilom u vlasništvu gradonačelnika Makarske."

"Jesam! Pa ja vozim auto mog sina. Je l' to kazneno djelo?" rekao je i dodao kako se ne bavi švercom građevinskih strojeva, ali eksport – import na relaciji BiH – Hrvatska njegova je životna karijera.

"Ma znate kako vam to ide. Ja sad slikam moje auto, pošaljem vama sliku, kažem 'evo, molim te, nađi mi kupca'. Vi to sad možete poslati svakome tko je zainteresiran. Znači, nije to uopće krivično djelo. Ako je to krivično djelo, onda sam ja napravio krivično djelo, a ako je tako, dabogda kuće i djece ne vidio", ljuti se 69-godišnjak.

"Pišu da vas je policija privela nakon sastanka na kojem ste nudili bager, ali da su vas odmah pustili jer je vaš sin intervenirao."

"Kuće svoje ne vidio, ja sam samoinicijativno otišao na policiju. Bili u kafiću taj novinar i neki specijalac, krenuli se natezati sa mnom. Ja sam rekao: 'Možemo ovako do prekosutra, ovo nema smisla, ajmo mi u auto, fino u Zenicu da to raščistimo. Ako sam kriv, ako tu ima krivičnog djela, neka zakon radi svoje.'"

"Dakle, nisu vas priveli?"

"Mene nikad nije nitko priveo! Ja sam otišao jer su me oni optuživali da kradem! Prošle nedjelje je to bilo. Došao, fino rekao: 'Gospodine inspektore organiziranog kriminaliteta, ja sam taj, evo me, ako sam kriv, ako ima bilo kakvog krivičnog djela, pritvorite me.' To je bio cijeli razgovor, kuće ne vidio. Vi ste mladi, ali sjetit će se stariji što se sve pisalo o švercerima s Kupresa... Da smo mi s Kupresa Brkani kriminalci. To je strašno kako se odnose prema nama."

"A jeste li vi možda prije bili osuđivani za šverc građevinskih strojeva?"

"Ma nikad vam ja nisam osuđen za šverc nikakav. Osim za šverc kave. Nikad ništa."

"Švercali ste kavu?"

"Jesam, jesam, to je bilo vrijeme kad je bila zabrana uvoza u bivšoj Jugoslaviji i mi smo putovali s malo više kave... Odgovarao sam za to. Krivično, normalno. Platio sam kaznu deset tisuća maraka."

"Da, to je baš 'malo' kave..."

"A joj... Uđite u osamdesete."

"Kako mislite?"

"Uđite u osamdesete. Pa to je bilo javno suđenje, petnaest godina prije vašeg rođenja. Eto, je l' to grijeh? ja sam bio osuđen za krivično djelo, tada i 1972. protiv narodne države." 

"A jeste li se tada bavili organizacijom prostitucije? Je li to istina?"

"Nikad se nisam time bavio niti to postoji. To su izmišljotine."

"Dobro, dobro. Ali kad ste bili vozač u makarskoj tvrtki 'Primorje', drpili ste njihov kamion?"

"Joj, joj, joj... Gledajte. Kad se događalo to s kavom, točno je da sam radio u 'Primorju', a policija je sumnjala da je s tim kamionom izvršeno krivično djelo. Upre se prstom – ti si lopov. Kamion je bio poslije vraćen firmi. I moje osobno vozilo su državne službe oduzele, ma sve mi je bilo oduzeto, čak i radio iz kuće su mi uzeli, ako se sjećate kakvi su bili prije oni mali crni, prijenosni... A carinsku deklaraciju je imao."

"A čime se sada bavite? Eksport, import?"

"Tako je, bavim se izvozom. Tvrtka mi je registrirana u Distriktu Brčko."

"Što izvozite?"

"Pa, drvene trupce, drvnu građu, baš se vraćam, prešao sam granicu, bio sam dogovarao poslove za iduću sezonu. Da ja vama kažem, sve ovo što vam pričam ja ću potpisati i odgovarati za to i krivično i materijalno i sve, kuće svoje nikad ne vidio. Za razliku od ovog novinara."

"Kako mislite?"

"Mene se za svašta optužuje, slušam na svoje uši da sam izvršio ubojstvo u Banjoj Luci, da sam svojim autom ubio čovjeka usred dana i da je onda iza mene stala hrvatska politika, i ovo i ono. Prestrašno."

"Zašto vam podmeću?"

"Ah, zašto... Vidjeli ste da su na onome portalu objavili sliku Andreja Plenkovića i moga sina. Jasno vam je. HDZ je u pitanju. Pokušava se ocrniti vlada, hrvatska država, Europa... I to ću vam reći, onaj novinar, gledajte, to je čovjek koji sjedi na svojoj jaketi."

"Molim?"

"Sjedi na svojoj jaketi. Kuće ne vidio. Sjedili prekoputa jedan drugome. Njegova jaketa bila na njegovoj stolici, moja na mojoj. Ja se digao da odem po cigarete vani, a on obukao moju jaketu. Kunem vam se, tako je bilo, dabogda kuće ne vidio!"

"Ma zašto je obukao vašu jaketu?"

"U unutarnjem džepu sam imao dokumente. Vjerojatno ih je mislio naći. Sreo sam ga na izlaznim vratima. Kažem: 'Gospodine, vratite mi jaketu.' Kaže on: 'Nije ovo vaša jaketa nego moja.' Kažem ja: 'Stavite ruku u džep pa ćete vidjeti.' Na to će on: 'Oprostite, ja se zbunio.' Kunem vam se, dabogda svoje kuće ne vidio. I to je na vratima. Šta bi bilo da sam se kasnije vratio i da ga više nisam vidio? Biće je mislio da tu ima novaca ili tko zna čega... Ako vam je to kolega, žao mi je. Ja 69 godina imam, ne bih vam lagao, kunem vam se, kuće svoje ne vidio", rekao je Kišo.

Kad ga je novinarka zamolila za sastanak kako bi napravili detaljniju priču, Kišo je odustao. 

"Rečeno mi je s vrha da ne dajem nikakve izjave dok se neke stvari ne..."

"A s kojega vrha?"

"To vam ne mogu reći. Nagađajte. Kad mi kažu da mogu davati izjave, ja ću dati", rekao je Brkan stariji.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE