Predivna burmanska mačka idućeg je vikenda prvi put u Zagrebu

Foto: Branka Ilakovac

PRVE ovogodišnje međunarodne izložbe mačaka u Hrvatskoj obilježit će proglašenje nacionalnih pobjednika za 2018. godinu, odnosno najuspješnijih mačaka prema plasmanu na izložbama tijekom prošle godine. Izložbe će se održati u subotu i nedjelju, 2. i 3. ožujka, u Westgate Shopping Cityju u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske.

Natjecanje za nacionalnog pobjednik (eng. National Winner) je natjecanje između izlagača i uzgajivača mačaka članova društava Saveza felinoloških društava Hrvatske u kojem se boduju rezultati mačaka postignutih na svim međunarodnim izložbama u Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini. Ukupno će biti proglašeno 12 nacionalnih pobjednika i najuspješnija uzgajivačnica Hrvatske, odnosna ona čije su mačke postigle najviše bodova.

Nakon dugo vremena na izložbi ćemo vidjeti rijetku burmansku mačku, koju je iz Rusije uvezla članica zagrebačkog društva Sanja Ivanov. Mačka zanimljivog imena O'Kler Sansa ima tek osam i pol mjeseci i ovo joj je prvo pojavljivanje na izložbi. Burmanska mačka je kratkodlaka mačka porijeklom iz nekadašnje Burme, danas Mjanmara. Živjela je u hramovima gdje je bila štovana kao inkarnacija božanstva. Iz prilično izolirane Burme 30-ih godina prošloga stoljeća u Sjedinjene Države ju je donio američki vojni liječnik Joseph Thompson koji je u suradnji s genetičarom s Harvarda stvorio leglo koje je postao baza modernog uzgoja burmanske mačke.

Pasmina je 1936. priznata u Sjedinjenim Državama, a 1952. i u Europi te danas postoje dvije varijacije burmanske mačke, američka i europska. Burmanka je vrlo druželjubiva, znatiželjna, mazna i smirena. Voli igru, ali zna biti i vrlo svojeglava i uporna kada želi ostvariti ono što želi. Izuzetno se lako njeguje. Karakterizira ju jedinstvena genetika za kombinaciju boje, pa imaju tamniju glavu, noge i rep. Izrazite osobine ove srednje velike i elegantne mačke su svilena struktura krzna i izražajne oči.

Burmansku, kao i ostalih 20-ak pasmina posjetitelji će moći pogledati u subotu od 11 do 20 sati i u nedjelju od 10 do 18 sati. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 18 i 30 sati, a u nedjelju u 16 i 30 sati. Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od 2 odrasle i 2 dječje ulaznice za 50 kuna.

Pročitajte više