Piše: Hina | 12.02.2019. 21:52

Pejčinović Burić pojasnila zašto zbog Tajanija ne možemo poslati prosvjednu notu

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta Antonio Tajani nije izabrani dužnosnik Italije i zato nije moguće slati diplomatsku notu Rimu, rekla je šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić te ustvrdila da je brza osuda Tajanijeva govora o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" u Basovizzi kod Trsta bila jedina primjerena reakcija, a to je i učinjeno.

Odgovori drugim sredstvima kao što su diplomatska nota ili razgovori s veleposlanicima nisu mogući, odgovorila je ministrica vanjskih i europskih poslova na novinarsko pitanje planira li diplomacija poduzeti druge korake pošto se Tajani ispričao onima koji su krivo protumačili njegove riječi. 

"To ne bi u ovom slučaju bila uobičajena diplomatska praksa, s obzirom na to da je gospodin Tajani bio ondje kao šef EP-a", rekla je. "Nota se može slati u slučaju da je Antonio Tajani izabrani dužnosnik Italije", istaknula je.

Kaže da su reakcije bile primjerene

Reakcije službenog Zagreba bile su primjerene, jake i odgovarajuće, a "najučinkovitiji, najbrži, najbolji način" bila je izjava premijera Andreja Plenkovića, smatra ministrica.

"Jedina primjerena reakcija je bila izravno osuditi govor koji nije primjeren, izravno zvati gospodina Tajanija, izraziti negodovanje, žestoko negodovanje, i tražiti da javno ospori svoje riječi", rekla je ministrica pa istaknula: "To je premijer odmah napravio."

Po njezinu mišljenju, hrvatska je reakcija polučila rezultate jer je Tajani više puta izrazio žaljenje i uvidio da njegova izjava nije primjerena ni sukladna europskim vrijednostima i dužnosti predsjednika Europskog parlamenta.

Tajani koji je u nedjelju govor na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta završio uzvicima "živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", rekao je da je želio poslati poruku mira i da mu je žao ako su to neki protumačili kao iskaz teritorijalnih pretenzija.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE