Turska na 10 godina zatvora osudila suca koji je dobio nagradu za ljudska prava

Screenshot: YouTube

TURSKI sud osudio je Murata Arslana, suca i dobitnika europske nagrade za ljudska prava, na deset godina zatvora zbog povezanosti s mrežom koju Ankara optužuje za pokušaj državnog udara 2016., javila je danas turska državna agencija Anadolija.

Arslan, koji je pritvoren već 22 mjeseca, osuđen je za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji nakon što su ga tužitelji osudili za upotrebu aplikacije za šifrirane poruke ByLock. Arslan je odbio osudu i rekao kako su svi dokazi "fabricirani".

Turska vlada kaže kako zabranjenu aplikaciju naveliko koriste pristaše klerika Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u i Ankara ga optužuje za neuspješan državni udar.

Gulen, nekoć bliski saveznik predsjednika Tayyipa Erdogana koji je u egzilu u SAD-u od 1999., osudio je puč i negirao bilo kakvu povezanost s njim.

Dosad je uhićeno oko 77 tisuća ljudi

Vijeće Europe (VE) je 2017. Arslanu, koji je i tada bio pritvoren, dodijelilo nagradu Vaclav Havel za ljudska prava, nakon čega je Turska obustavila financiranje toga tijela. Nagradu dodjeljuje Parlamentarna skupština VE-a u partnerstvu s knjižnicom Vaclava Havela i zakladom Charta 77.

Arslan je bivši čelnik turskog sindikata sudaca i tužitelja, civilne organizacije koju je vlada ugasila nedugo nakon puča.

Od neuspjelog puča vlasti su uhitile oko 77.000 ljudi te otpustili ili suspendirali više od 150.000 vojnika, javnih službenika i drugih za koje su pretpostavljali da su povezani s pučem, uključujući i korisnike aplikacije ByLock.

Organizacije za ljudska prava i turski zapadni saveznici zabrinuti su zbog razmjera obračuna i drže da je Erdogan iskoristio puč kao povod za lov na disidente i neistomišljenike. Turska vlada, međutim, napominje kako su sigurnosne mjere potrebne zbog težine prijetnje koja dolazi od Gulenove mreže.

Pročitajte više