Mediteranski gradić prodaje kuće za jedan euro

Foto: Instagram

IAKO zvuči gotovo nemoguće, u gradiću Sambuca di Sicilia se po cijeni od jednog eura može kupiti kuća ili stan. Naime, prilično umrtvljena ruralna zajednica nastoji ponovno oživjeti, a to žele postići privlačenjem mladih obitelji koje neće ostati imune na činjenicu da umjesto jedne popijene kave mogu imati kuću ili stan.

Iako Sambuca nije prvi grad s takvom ponudom, u Sambuci žele potaknuti sve zainteresirane da kupnju odrade odmah, javlja CNN.

"Za razliku od drugih gradova koji su ovakve poteze povukli iz nekih propagandističkih pobuda, sve kuće koje se prodaju su u vlasništvu grada. Ako kuću želite, možete je dobiti odmah", rekao je zamjenik gradonačelnika Giuseppe Cacioppo.

Ipak, nije sve potpuno bez obveza. Svi koji se požele preseliti u ovaj grad na nadmorskoj visini od 312 metara morat će se obvezati da će u sljedeće tri godine obnoviti kuću veličine od 40 do 150 metara kvadratnih po cijeni koja se kreće od 15.000 eura. Iako kuća košta jedan euro, morat će dati 5000 eura pologa, koji će im biti vraćen kad završe obnovu kuće.

Želja im je zaštiti svoje nasljeđe. Naime, grad se nalazi u provinciji Agrigento. Osnovali su ga stari Grci, a kasnije su ga Saraceni pretvorili u trgovački grad. 

Prije dvije godine Sambuca je bila nominirana za najljepši talijanski grad.

Pročitajte više