State Department pozvao radnike natrag na posao unatoč blokadi vlade

Foto: EPA

AMERIČKI State Department objavio je poziv svim odsutnim radnicima da se vrate na posao sljedeći tjedan pošto je poduzeo prve korake kako bi se isplatile plaće iako je i dalje na snazi djelomična blokada vlade.

"Kao agencija za nacionalnu sigurnost, imperativno je da State Department ispuni svoju zadaću", rekao je zamjenik državnog tajnika Bill Todd u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici institucije. "U najboljoj smo poziciji da to ispunimo ako popunimo ambasade, konzulate i državne urede zaposlenicima."

Zatvoreno od 22. prosinca

Todd je rekao kako će zaposlenici dobiti svoje plaće 14. veljače za rad izvršen do sljedeće nedjelje i za rad nakon nedjelje. Institucija će razmotriti svoja financijska sredstva i "pravne ovlasti" i nakon nadolazećeg platnog roka, a kako bi pokušali pokriti isplate plaća u budućnosti, dodao je Todd.

Oko četvrtine saveznih agencija zatvoreno je od 22. prosinca uslijed odbijanja demokrata da predsjedniku Donaldu Trumpu ustupe financijska sredstva potrebna za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Trump potražuje 5,7 milijardi dolara za zid na granici. Demokrati koji su preuzeli Predstavnički dom u Kongresu ovoga mjeseca, odbili su njegove zahtjeve napominjući da postoje jeftiniji i djelotvorniji načini za poboljšanje sigurnosti na granicama.

Pročitajte više