Dijete trudne migrantice koja se umalo smrzla na Plješevici umrlo na porođaju

Foto: MUP

TRUDNICA koju su prije nekoliko dana s Plješevice spasili policajci izgubila je dijete.

Podsjetimo, prije nekoliko dana su policajci na području planine u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć. Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Izgubila dijete

Među njima je bila i trudnica koja je jučer u gospićkoj bolnici rodila mrtvo dijete. 

Kako doznaje Novi list, riječ je o ženi iz Sirije koja je spašena sva promrzla i dehidrirana te se žalila na bolove i opće loše stanje.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visok snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći, u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći osobama uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su službenici djecu u dobi od 1 do 10 godina i žene na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda dvije žene zadržane su na liječenju.

Apel udrugama

Ministarstvo unutarnjih poslova još je u prosincu upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebice ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način prijeći na područje Republike Hrvatske.

"I ovom prilikom pozivamo nevladine udruge i druge koji sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost, pogibeljnost i neizvjesnog takvog puta te da ih odvrate od takvog nauma, a kako bi se spriječila moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata", poručuju iz MUP-a.

 

Pročitajte više