FOTO Srbi ludi za Putinom, mahali mu slikama Vučića, popova, svetaca i četnika

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

MOSKVA dijeli zabrinutost srpskog vodstva i građana Srbije zbog rješavanja kosovskog pitanja i zalaže se za uzajamno prihvatljivo rješenje Beograda i Prištine, ali utemeljeno na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, poručio je u Beogradu ruski predsjednik Vladimir Putin, a njegov domaćin, srpski šef države Aleksandar Vučić, naglasio je da bez Rusije neće biti rješenja za Kosovo i istaknuo kako će se prije postizanja bilo kakvog dogovora posavjetovati s ruskim predsjednikom.

Tijekom cijelog dana na desetke tisuća Srba, a mediji pišu o brojci od 120.000 ljudi, na ulicama je slavilo Vladimira Putina. Mnogi su nosili njegove portrete i transparente na kojima ga veličaju. No osim Putinovim slikama, mahali su i slikama Aleksandra Vučića, popova, svetaca i četnika.

Vučić je na tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s Putinom i plenarnog susreta izaslanstava dviju država rekao kako ne može biti optimist, a drži da postizanje rješenja "nije blizu" te da ga "nije realno očekivati u nekom skorijem roku".

"Mi sve vrijeme pričamo o rješenju, ali ja sam realističan i ne mogu biti optimističan i govoriti o rješenju. U ovom trenutku ga ne vidim", rekao je Vučić.

Srbija je spremna za razgovore i kompromise s Albancima, rekao je Vučić Putinu, ali i naglasio da "neće pristati na poniženje".

"To sam rekao Putinu, nikome nećemo dopustiti da ponizi Srbiju", istaknuo je Vučić i zahvalio na potpori Rusije na očuvanju integriteta i neovisnosti Srbije. 

Vučić je Putina obavijestio i o taksama koje su Albanci uveli protiv Srbije te o osnivanju vojske Kosova, a novinarima je prenio dojam da je Srbija "i u tom pogledu dobila značajnu podršku" ruskog predsjednika.

Predsjednik Rusije naglasio je da Moskva "dijeli zabrinutost srpskog vodstva i građana" u vezi s Kosovom, ocijenivši kako koraci koje je nedavno poduzela Priština mogu dovesti do destabilizacije Balkana.

Putin je naglasio da Rusija o Kosovu ima jasno stajalište i zalaže se za uzajamno prihvatljivo rješenje Beograda i Prištine, ali tako da se temelji na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Putin: "Kosovske vlasti su pogoršale situaciju"

Rusija je zainteresirana za stabilnu i sigurnu situaciju na Balkanu, ali su "kosovske vlasti poduzele neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju", rekao je Putin.

On je kao primjer naveo odluku Prištine o formiranju kosovske vojske, što je ocijenio kršenjem Rezolucije 1244 koja "ne dopušta postojanje bilo kakvih oružanih postrojbi na Kosovu osim kontingenta UN-a".

"Dijelimo zabrinutost Srbije jer znamo da takvi potezi vode nestabilnosti na Balkanu. Naša potpora će se nastaviti", poručio je Putin.

On je ocijenio da je u dijalogu Beograda i Prištine "EU posrednik, ali malo toga postiže".

Ruski predsjednik je to ilustrirao ocjenom da se ne provodi ono što je dogovoreno, ukazavši da albanska strana nije ispunila obvezu o formiranju Zajednice srpskih općina, što je njezina obveza iz briselskog sporazuma.

Putin je poručio da odnosi Srbije i Rusije "nisu od jučer i od danas", već traju stoljećima i imaju "duboke i čvrste korijene", a dva naroda vezuje "duhovna bliskost".

On je rekao da je s Vučićem danas "po tom partnerskom i prijateljskom ključu" razmotrio sve aspekte bilateralne suradnje i međunarodna pitanja.

"Između naše dvije zemlje postoji strateška suradnja, tradicionalna za naše zemlje i za naše narode", rekao je Putin i kazao da su među vodećim temama bili trgovinski odnosi i investicije, naglasivši da je robna razmjena dosegnula dvije milijarde dolara.

Pričalo se o suradnji

Putin je najavio daljnji razvoj suradnje u energetskom sektoru i na unaprjeđenju mreže plinske infrastrukture.

"Svim tim se jača energetska sigurnost Srbije i čitavog Balkana", naglasio je Putin i poručio da je Rusija spremna u razvoj infrastrukture u Srbiji, među ostalim i u nastavak plinovoda "Turski tok" preko teritorija Srbije, uložiti "neophodne resurse" u iznosu od oko 1,4 milijarde dolara.

Putin je rekao da Rusija "priprema taj posao", ali da to ne ovisi samo o njoj.

"Na kraju krajeva - sve će ovisiti o drugim zemljama, među ostalim, i o zemljama EU-a", izjavio je Putin na tiskovnoj konferenciji u Beogradu poslije razgovora s predsjednikom Srbije.

Uoči bilateralnih razgovora, Putin je Vučiću uručio visoko rusko državno odličje. "Iskreno mi je drago da mogu odlikovati predsjednika Srbije ordenom Aleksandra Nevskog, povijesne ličnosti koja se visoko poštuje u našoj zemlji", rekao je Putin uručujući odličje Vučiću "za veliki osobni doprinos razvoju suradnje s Ruskom Federacijom".

"Znamo vas kao istinskog pristalicu najtješnjih odnosa Srbije i Rusije koji napreduju zahvaljujući i vašem angažiranju. Visoko cijenimo vaša principijelna stajališta i želim vam dobro zdravlje i nove uspjehe na državnoj funkciji", rekao je ruski predsjednik.

Vučić pričao na ruskom

Zahvaljujući na odličju, Vučić je na ruskom jeziku poručio da to priznanje "znači veliku čast, ali i odgovornost u budućem radu na širenju suradnje između Rusije i Srbije".

Vučić je rekao i da Srbija neće zaboraviti Putinu veto koji je Rusija uložila u UN-u na pokušaj Velike Britanije da rezolucijom "Srbe proglasi genocidnim narodom". Putin je tada "štitio istinu i pravdu i zato imamo i veliku odgovornost za sve što ćemo ubuduće raditi", rekao je Vučić.

Tijekom posjeta ruskog šefa države potpisan je 21 bilateralni sporazum, memorandum i ugovor te prateći dokumenti o daljoj suradnji.

Vučić i Putin večeras su, zajedno s patrijarhom srpskim Irinejom, u Hramu Svetog Save u Beogradu postavili kockice u boji državnih zastava u mozaik koji u toj crkvi, najvećoj pravoslavnoj bogomolji na Balkanu, rade ruski umjetnici.

Putina su na platou ispred crkve dočekale i pozdravile tisuće ljudi pristiglih iz cijele Srbije čiji su dolazak organizirale "patriotske nevladine udruge" i Srpska napredna stranka putem svojih općinskih odbora.

Mediji su javili da je Putina dočekalo između 100.000 i 120.000 ljudi, a dužnosnik prometne policije izjavio je za RTS da je u Beograd iz unutrašnjosti stiglo oko 1200 autobusa.

Posjetom Hramu Svetog Save završen je službeni jednodnevni posjet ruskog šefa države Srbiji. Putin se ukrcao na avion i otišao iz Srbije.

Pročitajte više