SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 23:19 Ogromna pobjeda! Hrvatska je na korak do polufinala

Foto: Pixell

Sve o Svjetskom prvenstvu, rezultatima i analizama pratite na Indexovoj temi klikom ovdje.

HRVATSKA je u najboljoj utakmici ove generacije pobijedila Španjolsku 23:19 i s maksimalna četiri boda odlazi u četvrtfinalnu skupinu.

U borbi za polufinale Hrvatska će igrati protiv Brazila, Njemačke i Francuske.

Španjolska, aktualni prvak Europe, uoči utakmice bila je veliki favorit. Červar i njegovi igrači na ovaj turnir došli su s najavama da im je osnovni cilj biti barem sedmi kako bi osigurali kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. ''Ako napravimo nešto više, bit će fantastično. Nitko sretniji od nas'', dan prije puta u Njemačku rekao nam je Domagoj Duvnjak.

Ova utakmica pokazala je da Hrvatska, pomlađena Hrvatska s nekoliko klinaca i debitanata, ima sjajnu momčad i ekipu za najviše domete.

Utakmica generacije i pobjeda želje i volje

Hrvatska se nije prepala jake Španjolske, neki igrači koji su Dušebajeva ili Entrerriosa do sada gledali samo na TV-u, odigrali su junački, hrabro, pametno i sa srcem. Jakov Vranković u obrani je održao lekciju Španjolcima, mladi David Mandić dokazao je da smo u njemu dobili novog Nikšu Kaleba, a Marin Šego… Hrvatska napokon ima svjetsku klasu među vratnicama. Željko Musa i Zlatko Horvat odigrali su najbolje utakmice u karijerama, a Filip Karačić radio je kaos kad bi se sjurio u srce španjolske obrane. Bila je ovo pobjeda volje i želje jer u današnjem rukometu 19 primljenih golova je rijetkost. Pogotovo kad igrate protiv prvaka Europe. Obrana je dobila ovu utakmicu.

Šego, Musa, Vranković... Svi su junaci

Španjolska je bolje otvorila utakmicu. Povela je Furija 3:1, a onda su Červarovi momci počeli igrati obranu. Brutalnu obranu. Čvrsta i gusta 6-0 te pokretljiva i agresivna 5-1 obrana izluđivala je Španjolce. Počeli su griješiti, bacati lopte u bunar, a ono što bi i prošlo, Šego je skidao bravurama na vratima.

U napadu su u prvom dijelu Hrvatsku predvodili izuzetno raspoloženi Željko Musa i Zlatko Horvat (svaki po šest golova na kraju) pa je pet minuta prije odmora bilo 12:7.

Nastavak je donio veliku borbu, sredinom drugog poluvremena Hrvatska je imala prednost od 20:16 i propustila dva protunapada za povećanje vodstva na pet razlike. Srećom, ni Španjolci nisu bili uspješni u napadu pa se realizatorska kriza našoj reprezentaciji nije osvetila. Iako više od 10 minuta nije postigla gol, Hrvatska je zadržala prednost i uoči same završnice, četiri minute prije kraja bilo je 20:18, a tada je David Mandić s lijevog krila postigao vjerojatno ključni pogodak za pobjedu.

Hrvatska će tako u drugi dio natjecanja u Kölnu prenijeti maksimalna četiri boda, dok će Španjolska prenijeti dva boda. Po tri boda su iz skupine A prenijele Njemačka i Francuska, dok će Island i Brazil u drugi krug krenuti bez bodova.

Rezultati by SofaScore

 

Pročitajte više