Većina žena ne zna kupiti grudnjak: Kako da ne budete među njima?

Foto: Instagram

DOBAR grudnjak može učiniti čuda za vaš izgled.

Isto tako, loš izbor grudnjaka može narušiti vaš stil, ali i zdravlje pa je jako važno znati odabrati pravi. Dosadašnja istraživanja pokazala su da većina žena kupuje i nosi krive modele i veličine, a kako bi se to napokon promijenilo, donosimo vam odgovore na sva najvažnija pitanja o pronalasku idealnog grudnjaka.

Kakve grudnjake treba imati svaka žena?

Vaša kolekcija grudnjaka bit će kompletna nabavite li po jedan primjerak svakog osnovnog modela. To uključuje takozvani "T-shirt" grudnjak, odnosno najjednostavniji model s košaricama koji se ne ocrtavaju ispod obične majice, zatim push-up grudnjak za posebne prilike, grudnjak bez naramenica ili multifunkcionalni model na kojem se naramenice mogu skinuti, sportski grudnjak te bralette.

Kako odabrati veličinu?

Za taj problem, nažalost, ne postoji konkretan odgovor jer različiti brendovi imaju različite veličine košarica. Jedino što vam možemo savjetovati jest da se ne oslanjate na "svoju veličinu" kada kupujete grudnjak u nekom novom dućanu, već da isprobate nekoliko različitih i tako odredite koji vam najbolje odgovara. 

Može li se veličina grudnjaka promijeniti?

Naravno da može. Ako ste dobili ili izgubili značajan broj kilograma, onda vam, baš kao ni odjeća, neće pristajati ni stari grudnjaci. Isto pravilo vrijedi i za trudnice te žene u menopauzi jer se tada mijenja cijelo tijelo pa tako i veličina te oblik vaših grudi.

Kako prepoznati loš grudnjak?

Prvi znak da vam neki grudnjak ne odgovara je neudobnost. Tome mogu biti uzrok razni faktori, od žice koja se urezala tkivo, što je znak da vam je grudnjak premalen, do previsoko podignutog stražnjeg dijela koji odaje da grudnjak ne pruža potrebnu podršku grudima. Također, ako se grudi prelijevaju izvan košarica ili ispadaju iz njih pri svakom pokretu, takav vam grudnjak ne odgovara. 

Kako pravilno isprobati grudnjak?

Kada isprobavate grudnjak u dućanu, uvijek preko njega obucite majicu da vidite kako izgleda ispod odjeće. Također, nemojte ga zakopčati prije nego što ga obučete, nego tek kada ga navučete preko grudi. Novi grudnjak trebali biste moći zakopčati tek na posljednjoj kopčici kako biste mogli prebaciti na sljedeću kada se grudnjak nakon nekog vremena raširi. 

Koliko često treba prati grudnjake?

Puno češće nego što mislite. Naime, stručnjaci kažu da bi grudnjak trebali oprati nakon svaka dva do tri nošenja, a napominju i da pritom ne zaboravite na takozvane prijelazne grudnjake koje nosite dok su vam omiljeni u pranju i koje također trebate prati nakon par nošenja. Grudnjake sa žicom najbolje je oprati ručno kako u perilici ne bi izgubili oblik. 

Koji je "rok trajanja" grudnjaka?

Životni vijek grudnjaka najviše ovisi o tome koliko ih imate, odnosno nosite, te kako se o njima brinete. Imate li, primjerice, pet grudnjaka koje stalno rotirate i dobro se brinete o njima, svaki bi vam trebao trajati oko godinu dana.