Znamo da HDZ-ovci stalno lažu, ali danas su nadmašili sami sebe

Screenshot: N1

NIJE neka tajna da HDZ-ovci često iznose neistine. No hrpetina laži koje su danas izgovorili možda čak i nadmašuje sve dosad.

HDZ-ovci su, naime, danas u saboru održali press konferenciju nakon jučerašnjeg verbalnog sukoba Mostovog Nikole Grmoje i premijera Andreja Plenkovića nakon kojeg je Plenković fizički krenuo na Nikolu Grmoju, što se vidi na snimci HRT-ova snimatelja. 

Pred novinarima su se pojavili Branko Bačić, Sunčana Glavak, Josip Borić i Tomislav Sokol. 

HDZ-ovci u obrani Plenkovića i optuživanju Grmoje iznijeli niz laži i demonstrirali veliko licemjerje

Četvero HDZ-ovaca silom se uprlo da za jučerašnji incident okrive Nikolu Grmoju i Most, a pritom su iznijeli zavidnu količinu laži i demonstrirali prilično licemjerje.

U tome je prednjačila bivša glasnogovornica vlade a sada saborska zastupnica HDZ-a, Sunčana Glavak. 

"Ono što je nekad bila iznimka među zastupnicima, nažalost je danas pravilo. Nažalost, moram reći da nismo svi jednaki. Vjerujem da naši građani to jako dobro razumiju. Hrvatski sabor ima poražavajuće niske ocjene građana. Uvrede i difamacije na osobnoj razni, optužbe na osobnoj razini, vrijeđanje. To sve oslikava rad u saboru. Bilo je vrijeđanja na osobnoj razini, bilo je seksizma. Hrvatski sabor je na najnižim raznima demokratskom unaprjeđenju i u tome bez sumnje prednjači Most. Njihov doprinos unaprjeđenju našeg društva ili radu Hrvatskog sabora ravan je nuli. Svi se moramo zapitati gdje prestaje sloboda govora, a počinje govor mržnje. Govor mržnje predstavlja i uvertiru u nasilje", rekla je Glavak.

Stranka čiji su zastupnici, otkad je sabora, prepoznatljivi po primitivizmu žali se na uvrede

Ovdje bi trebalo zastati i osvijestiti da ova kuknjava o vrijeđanju u saboru dolazi upravo od HDZ-a, stranke prepoznatljiva po tome da, otkad postoji sabor, njihovi zastupnici dobacuju iz klupa i nerijetko prostački vrijeđaju druge zastupnike. Ako je Hrvatski sabor na najnižim granama, kako to tvrdi Glavak, u tome, sasvim sigurno, ključnu ulogu ima HDZ, čiji su zastupnici u cijelom vremenu postojanja najčešće prednjačili u primitivizmu u saboru. 

No Glavak tu nije stala sa svojim patetičnim nastupom. 

HDZ-ovka potpuno ozbiljna: "Kakvu mi poruku šaljemo mladima? Ne mi nego oni koji rade na ovakav način."

"Kakvu poruku mi šaljemo mladim ljudima koji prate sabor i dolaze ovdje? Kakvu poruku šaljemo cjelokupnoj hrvatskoj javnosti? Ne mi nego kolege koji rade na ovakav način", rekla je sasvim ozbiljno Glavak i demonstrirala ono poznato HDZ-ovsko otuđenje od stvarnosti prema kojem je problem u drugima, ali nikako u njima.

No ni tu nije bio kraj. Kritizirajući, kako je rekla, Grmojine uvrede i osobne difamacije, Glavak je, mrtva hladna, napravila upravo ono za što optužuje mostovca kojeg je prozvala i agresivcem.

Grmoju optužili za vrijeđanje pa ga nazvali slabićem

"On je slabić i pobjegao je iz Hrvatskog sabora", rekla je Glavak iako se na snimci baš i ne vidi da je Grmoja pobjegao. No što i da jest pobjegao? Žele li HDZ-ovci reći da se Grmoja trebao sukobiti s Plenkovićem pored kojeg je za vrijeme njegova naleta u saboru, usput budi rečeno, bio i njegov tjelohranitelj?

HDZ-ovci su vrlo kontradiktorni i u tome je li se Plenković htio fizički sukobiti s Grmojom ili nije. 

S jedne su strane u više navrata tvrdili da je Plenković samo htio ponešto priupitati Grmoju, no s druge strane Grmoju nazivaju slabićem "jer je pobjegao".

Laž i da je Grmoja rekao da ga Plenković nije htio fizički napasti

U pokušaju da ipak javnost uvjeri da se Plenković nije htio fizički obračunati s Grmojom, Glavak je rekla da je sam Grmoja rekao da ga premijer nije htio fizički napasti. No to je još jedna laž. 

Grmoja je, naime, jučer rekao da ne može tvrditi da bi ga Plenković udario, što je prilično logično i sasvim nešto drugo od onoga što je izjavila Glavak. 

U sličnom tonu kao i Glavak, ne baš biranim riječima o Grmoji i mostovcima, govorio i Branko Bačić, istovremeno optužujući njih za uvrede. 

HDZ-ov Bačić se boji da se nasilje ne prelije na ulice. Fizičko nasilje je jučer demonstrirao premijer

"Danas se Most sveo na tri neutješna lika, gospodina Grmoju, gospodina Petrova i gospodina Bulja, koji frustrirani sipaju uvrede i klevete, kako prema zastupnicima HDZ-a tako i prema članovima vlade. Ipak, mora postojati granica koju ne smijemo prijeći. Bojim se da se klevetanje kakvo smo jučer gledali u Hrvatskom saboru ne prelije na ulice i da ne dođe do fizičkog nasilja", rekao je Bačić. 

Indexov reporter postavio je Bačiću pitanje znači li njegova tvrdnja o prelijevanju nasilja na ulice da očekuje da će se građani povesti za premijerovim nasilnim ponašanjem jučer u saboru, no nije dobio konkretan odgovor od HDZ-ovca, tek ponavljanje tvrdnje da se Plenković nije htio fizički obračunati, nego da je Grmoju "htio priupitati o optužbi za veleizdaju". 

Lažna i licemjerna kuknjava o optužbama za veleizdaju

Upravo je priča o veleizdaji jedna od najupornijih neistina koje HDZ-ovci pokušavaju plasirati nakon jučerašnjeg incidenta. Plenkovićev ispad pokušavaju opravdati time da ga je Grmoja optužio za veleizdaju kad je rekao da ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i sam premijer Plenković rade za interese Srbije.

No ima li ikakav kredibilitet za kukanje o optužbama za veleizdaju stranka koja je često upravo tom retorikom difamirala oporbu, pa i do mjere da su posljednju vladu, u kojoj je bila današnja oporba, nazivali nenarodnom vlašću?

Podsjetimo i da HDZ-ovci SDP-ovcima još uvijek znaju predbaciti da "uopće nisu htjeli Hrvatsku". 

Isti ti HDZ-ovci od jučerašnjeg incidenta kuknjavom o optužbama za veleizdaju pokušavaju relativizirati jučerašnji Plenkovićev nasrtaj prema Grmoji, a to je u nekoliko navrata napravio i sam Plenković. Premijer je današnju sjednicu vlade otvorio upravo pričom o optužbama za veleizdaju koje, kako je rekao, on ni vlada neće trpjeti.

Misli li HDZ da Plenković smije nasrtati na zastupnike?

Isto su Plenković i vlada tvrdili i jučer. No nisu objasnili znači li to da premijer smije nasrtati na zastupnike, što je dosad nezabilježen slučaj u Hrvatskoj. 

No priča o veleizdaji sporna je i zbog toga što se na snimci jasno vidi da Plenković nije odmah nakon što je Jandroković, poslije burne rasprave njega i Grmoje, odredio stanku, krenuo prema Grmoji kako bi ga pitao za dodatna pojašnjenja njegovih tvrdnji. 

Plenković nije reagirao na veleizdaju, nego na to što ga je nazvao anemičnim

Premijer, jasno se vidi, već je bio na izlasku iz sabornice kada je čuo da Grmoja viče na jednog HDZ-ovca: "Gdje si ti bio, gdje si ti bio, kao i anemični?" Plenković se u tom trenutku okreće i kreće prema Grmoji, u čemu ga je zaustavilo najmanje pet zastupnika i saborska straža.

Glavak i Bačić danassu ponovili i Plenkovićevu jučerašnju tezu da je Grmojin istup, koji je prethodio Plenkovićevom incidentu, govor mržnje. Podsjetimo, Mostov zastupnik je ministricu, a onda i Plenkovića, optužio da rade za srpske interese jer se ne saziva povjerenstvo koje bi trebalo analizirati napredak Srbije u pitanjima u kojima postoji spor s Hrvatskom. Bilo bi zanimljivo vidjeti čime bi HDZ-ovci objasnili tezu da je riječ o govoru mržnje, a ne tek o prilično bezveznoj provokaciji premijera i ministrice vanjskih poslova slabo argumentiranim kvalifikacijama na račun njihovog političkog djelovanja.

HDZ-ovci jučer imali premijera i ministra koji su bili fizički nasilni. Oni se zgražaju nad Grmojom

No možda je i najlicemjernije od HDZ-a zgražanje nad Grmojinim istupom, i to ne samo zato što se Mostovčev nastup čini prilično benignim u odnosu na ono što je nakon toga napravio Plenković. Grmojom zgroženi HDZ-ovci nisu naime ni spomenuli raniji jučerašnji kad je HDZ-ov ministar obrane Damir Krstičević divljački reagirao na još benigniju provokaciju SDP-ovog Franka Vidovića bacivši svom snagom, uz povike, na pod maketu aviona koju mu je ovaj donio. 

Stranka koja ima premijera i ministra koji su istom danu imali nasilne fizičke ispade doista se ne čini najpozvanijom na zgražanje za tuđe verbalne uvrede. Posebno ne uz hrpu laži koje su usput izgovorili. 

Pročitajte više