Tko je Josip Ćelić, najbogatiji hrvatski policajac kojem je opljačkana kuća

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj, FaH

"POLICIJA je zaprimila prijavu da je u razdoblju od 7. do 11. siječnja u obiteljsku kuću 46-godišnjaka na području Karlovca u gradskoj četvrti Luščić-Jamadol nepoznati počinitelj provalio i otuđio novac, oružje i zlatni nakit", stajalo je u policijskom izvješću da bi se na kraju otkrilo kako je riječ o provali u kuću zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića. Riječ je o kontroverznom policajcu kojeg su mediji opisivali kao "najbogatijeg hrvatskog policajca".

>> Luksuzna vila kod Omiša završila u vlasništvu policijskog šefa - debelo ispod cijene

>> Karamarkov i Klemmov prijatelj, najbogatiji hrvatski policajac, vraćen u šefovsku fotelju

Svjedok ratnog zločina u Gruborima

Naime, Ćeliću u službenoj biografiji piše kako je bivši specijalac, višestruki odlikovani zapovjednik,  koji je završio Prometni fakultet i Visoku policijsku školu te je vodio i prometnu jedinicu Kobre, da bi u rujnu 2017. godine bio imenovan šefom karlovačkog MUP-a. U kolovozu prošle godine imenovan je zamjenikom ravnatelja MUP-a.

Stranice crne kronike pamte ga kao svjedoka na suđenju u Haagu u slučaju najpoznatijih i najsramotnijih ratnih zločina koje su koncem kolovoza 1995., nakon Oluje, počinile hrvatske snage, onog u Gruborima.

"Ja smatram da nemam mrlju u karijeri. Moje zapovijedi su u slučaju Grubora bile jasne i nedvojbene. Kad rukovodite većim brojem ljudi, ne možete spriječiti nešto na što ne možete trenutačno i direktno utjecati", rekao je Ćelić svojevremeno odgovarajući na pitanje jesu li Grubori mrlja u njegovoj karijeri.

Ima 12 nekretnina, branili su ga tezom o bogatim roditeljima

No Ćelić je poznat i kao prijatelj Tomislava Karamarka i Josipa Klemma, a šira javnost mogla ga je upoznati kroz aferu oko kupovine luksuzne vile na šest etaža u Lokvi Rogoznici kod Omiša. Još i prije toga novinari su nabrojali da Čelić, u ovoj ili onoj formi (njegovo vlasništvo, ženino, itd.), posjeduje i penthouse u elitnoj zagrebačkoj četvrti, dvokatnicu u karlovačkom naselju Švarča, još dva stana u Zagrebu, jedan u Sesvetama te kuću na Viru. Prema napisima medija od prije tri godine, imao je 12 nekretnina, a bližnji su ga branili tvrdnjom da ima imućne roditelje.

"Otac je krajem 60-ih otišao u Njemačku i radio je nekoliko poslova. Nakon određenog se vremena osamostalio i otvorio tvrtku Omnibusverkehr Celic. Vozio je turizam i međunarodni prijevoz, ovisno o potrebi je mijenjao količinu autobusa. Kao dijete sjećam se da ih je ispred kuće bilo 10–12. Osim te tvrtke, otvorio je i tvrtku u Đakovu Ćelić Turs i ona je imala, prema potrebi, 5–6 autobusa. Preko 40 godina bavio se prijevozom putnika. To je tada bio vrlo unosan posao", objašnjavao je Ćelić svojevremeno u Jutarnjem listu.

Vilu bez znanja vlasnika kupio za sitniš

No vratimo se slučaj vile. Naime, zbog kupovine vile vodi se postupak na splitskom Županijskom sudu gdje je u kolovozu prošle godine potvrđena optužnica protiv Borisa Kale koji se tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i štetu od 500 tisuća eura nanesenu poduzeću Flavi Linei i austrijskom poduzetnika Josefu Sternu.

U optužnici stoji da je Kale ovlastio Ćelića na uknjižbu vlasništva nad vilom, i to bez plaćanja osiguranja. Kuća, koju je austrijski poduzetnik Stern prvo kupio za 800 tisuća eura, prodana je pod porezni dug Flava Linee od 1,2 milijuna kuna, a kupac Ćelić trebao je podmiriti taj porezni dug. Na kraju je ispalo da je vila, bez znanja vlasnika, prodana za "sitniš" od 200.000 eura, i to upravo Ćeliću.

>> VIDEO Austrijanac traži pomoć konzulata, luksuzna vila mu završila kod šefa karlovačke policije

Tvrdio da se migranti sami ozljeđuju

Podsjetimo i kako je Josip Ćelić na konferenciji za novinare odbio optužbe dijela migranata da su od hrvatske policije tretirani nehumano tvrdeći da se migranti - sami ozljeđuju.

Naši policajci pomažu djeci i odraslima u lošem zdravstvenom stanju, daju im vodu, hranu, liječničku pomoć, apsolutno je netočno da ima brutalnosti jer bi svaki policajac koji bi to radio bio podvrgnut disciplinskom postupku i kaznenoj odgovornosti. U slučaju obrane postupaju po zakonu, koriste zakonita sredstva prisile, a stradavanje migranata nisu uzrokovali policajci", rekao je Ćelić i podsjetio na "nedvojbena samoozljeđivanja migranata, smrtno stradavanje zbog odrona kamenja i utapljanja u rijekama".

Ćelić se u posljednje vrijeme našao i na meti radikalne desnice koja mu je zamjerila izjave koje je dao kada je najavio skori završetak istrage protiv Nikole Kajkića koji je udaljen iz službe zbog sumnje u lažiranja istrage i krivotvorenje dokumenata o ratnim zločinima u Vukovaru. Ćelić je rekao da je "utvrđena Kajkićeva disciplinska i kaznena odgovornost".

Pročitajte više