Žao nam je, ali stvar koju najviše koristite tijekom treninga je leglo bakterija

Foto: 123RF

NE perete je dovoljno često ni dovoljno detaljno. Pogađate? Riječ je o bočici iz koje svako malo tijekom treninga popijete gutljaj vode. U toj istoj bočici često nosite zdrave napitke, smoothieje, čajeve i slično. No, čini se da je baš i ne održavate onako kako bi bilo poželjno. Barem tako tvrdi istraživanje provedeno 2018. godine u Brazilu.

Rezultati ovog istraživanja sugeriraju kako se na bočicama s vodom, osobito onima koje nosite u teretanu, može nalaziti puno više bakterija nego što mislite.

Uspoređeno je 30 čistih nekorištenih boca s 30 identičnih, ali korištenih i koje pripadaju sportašima. Pokazalo se kako je 83 posto korištenih boca kontaminirano, odnosno zagađeno. 

Najčešće pronađena bakterija je Zlatni stafilokok. On se najčešće nalazi u predvorju nosa, pazusima i preponama. U slučaju oštećenja kože ili sluznice, stafilokoki dospijevaju u tkivo i ondje mogu izazvati lokalnu infekciju. 

Kako je istraživanje pokazalo, najčešći način prenošenja bakterija je dodirivanjem bočice prljavim rukama, a ne ispijanjem sadržaja iz nje. No, koliko god strašno zvučalo, istraživači naglašavaju da nema mjesta panici jer ove bakterije najčešće ipak neće uzrokovati probleme pošto im je ljudska koža prirodno stanište.

Ipak, koliko bi često trebali oprati svoju bočicu?

Kako su istraživači rekli za Runner's World, u idealnom slučaju trebalo bi je prati nakon apsolutno svakog korištenja, čak i ako se u njoj nalazila "samo" voda. Također, naglasili su kako je uvijek puno bolja opcija odabrati čelične, metalne ili staklene boce, a izbjegavati plastične. Naime, upravo se na plastičnim bocama lakše zadržavaju bakterije.

Pročitajte više