Ako se smijete dok vježbate, vaši će rezultati biti bolji, kaže istraživanje

Foto: 123RF

KOLIKO god obožavali vježbanje, sigurno ste i sami isprobali barem jedan trik za brže postizanje rezultata. Iako će vas brojni osobni treneri, zaljubljenici u zdrav život i drugi fitness fanatici uvjeravati kako vježbanje i brzi rezultati ne idu zajedno te nisu nimalo dobra kombinacija, čini se kako se istraživači ne bi složili s njima.

Kako oni tvrde, ako si želite olakšati vrijeme provedeno u teretani, samo se trebate smijati. Da, dobro ste pročitali.

Već neko vrijeme postoje dokazi koji upućuju na to da nasmijana osoba može prevariti vlastiti mozak i uvjeriti ga kako istinski uživa u onome što radi dok se smije. Mozak će vjerovati da je osoba sretna te će to rezultirati oslobađanjem hormona koji su zaduženi za dobro raspoloženje, poput dopamina i serotonina.

Istraživanje provedeno 2017. godine u Velikoj Britaniji testiralo je utjecaj osmijeha na vaše fizičke sposobnosti tijekom vježbanja. Rezultati su pokazali kako osmijeh stvarno pomaže u bržem postizanju puno boljih rezultata.

Naime, istraživači su zamolili skupinu trkača da se tijekom trčanja smiješe, mršte, opuste gornji dio tijela ili pak da koriste svoje uobičajene strategije. Iako je istraživanje obuhvatilo tek 24 osobe, pokazalo se da su oni koji su trčali s osmijehom na licu bili učinkovitiji.

Vodeći istraživač, Noel Brick, izjavio je za New York Times da smijanje vjerojatno dovodi do općeg opuštanja mišića, što zauzvrat dovodi do bolje ukupne učinkovitosti. Ipak, Brick naglašava kako su rezultati puno bolji ako se iskreno smijete. Lažni osmijeh vjerojatno neće dovesti do potpunog opuštanja i aktiviranja svih mišića.

Pročitajte više