Snimka dokazuje: Plenković i vlada lažu o nasrtaju na Grmoju

OBJAVLJENA snimka nasrtaja premijera Andreja Plenkovića prema Mostovom Nikoli Grmoji dokazuje da su Plenković i vlada lagali o onome što se zapravo dogodilo.

Podsjetimo, Plenkovićev nasrtaj dogodio se jučer, na dan kakav se ne pamti u saboru.

Ovako nešto se ne pamti u saboru

Prvo je ministar obrane Damir Krstičević potpuno podivljao na prilično benignu provokaciju SDP-ovog Franka Vidovića koji je njemu i premijeru Andreju Plenkoviću pokušao uručiti makete aviona zbog propalog posla kupovine borbenih aviona od Izraela. Krstičević je divljački iščupao kutiju iz ruku SDP-ovca i divljački je, uz povike "goni se", svom snagom zakucao u pod. Ministra obrane morao je za odijelo povući premijer Plenković da bi ga donekle smirio, no ovaj je nastavio vikati na Vidovića.

No kada se već o Krstičevićevom divljačkom ispadu počelo govoriti kao o najgorem ikad u saboru, za još veći incident pobrinuo se Plenković.

Nakon Krstičevićevog divljačkog ispada za još veći incident se pobrinuo Plenković

U popodnevnim satima, kada se sjednica već dobrano razvodnila, stigla je vijest da je Plenković fizički krenuo na Mostovog zastupnika Nikolu Grmoju nakon polemike u kojoj ga je mostovac optužio da radi za interese Srbije. Na to mu je Plenković viknuo da je jadan. 

Vijest o Plenkovićevu nasrtaju prvi je objavio Bojan Glavašević na Twitteru opisavši to kao "umalo fizički obračun". Ubrzo se pojavila i fotografija na kojoj se vidi kako pred Plenkovićem stoji više zastupnika, ali i saborska straža. Vidi se i kako je uz Plenkovića i njegov tjelohranitelj.

Ubrzo se oglasio i Grmoja koji je ispričao da je Plenković fizički krenuo prema njemu u trenutku kada je na provokaciju jednog od HDZ-ovaca koji je Grmojinu stranačku kolegicu Ines Strenju pitao što se ona javlja i što je ona napravila za Hrvatsku podviknuo da je ona bila na ratištu za razliku od njega i anemičnog. 

Iz vlade odmah stigao demanti, tvrdili su da je Plenković napravio dva do tri koraka prema Grmoji

Iz vlade je brzo stigla neka vrsta demantija u kojemu su napisali da nije istina da se Plenković htio obračunati s Grmojom.

Iz vlade su poručili da je "Grmoja opetovano tvrdio da potpredsjednica vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i premijer Plenković rade u interesu Srbije, što u vladi smatraju nedopustivim navodima".

Također su tvrdili da je "Plenković napravio dva do tri koraka prema zastupniku".

Oglasio se i Plenković, sve pokušao relativizirati

Plenković je pak rekao da je Grmoju išao samo nešto pitati u vezi optužbi da radi za interese Srbije. 

"Išao sam ga pitati na koga je mislio za veleizdaju, ali je čovjek izašao iz sabornice", izjavio je Plenković nešto kasnije nakon vladinog priopćenja. 

No objavljena snimka pokazuje da ono što su tvrdili vlada i Plenković i nije baš istina.

Snimka dokazuje da ono što su tvrdili vlada i Plenković nema puno veze s istinom

Na snimci se jasno vidi da Plenković nije napravio "dva do tri koraka", kako su tvrdili iz vlade, nego da je doslovno prošao pola sabornice da bi došao do Grmoje. 

Također se vidi da Plenković nije odmah nakon što je Jandroković, poslije burne rasprave njega i Grmoje, odredio stanku, krenuo prema Grmoji kako bi ga pitao za dodatna pojašnjenja njegovih tvrdnji, nego je već bio na izlasku iz sabornice kada je čuo da Grmoja viče na jednog HDZ-ovca: "Gdje si ti bio, gdje si ti bio kao i anemični?"

Na snimci se vidi da Plenković nasrće i pokušava se probiti do Grmoje

Plenković se u tom trenutku okreće i kreće prema Grmoji, u čemu ga je zaustavilo najmanje pet zastupnika i saborska straža.

Snimka opovrgava i tvrdnje da se Plenković nije krenuo obračunati s Grmojom jer se, nakon što su se ispred premijera ispriječili zastupnici, vidi kako Plenković nasrće i pokušava se probiti do Grmoje. 

To što Plenković ili vlada smatraju nešto nedopustivim, ne znači da premijer ima pravo nasrtati na zastupnike

Doduše, nemoguće je znati bi li taj obračun prerastao u fizički ili bi ostao na verbalnom prepucavanju, a treba reći i da Grmoja nije tvrdio da bi ga Plenković udario da je uspio proći do njega, no činjenica je da se ovako nešto nikada nije dogodilo u saboru i da si nijedan premijer nije dozvolio ovakav ispad, koliko god nas Plenković i vlada pokušavali uvjeriti u suprotno. 

To što Plenković ili vlada nešto smatraju nedopustivim, kako su Grmojin istup okarakterizirali iz vlade, ne znači da premijer ima pravo nasrtati na zastupnike kada mu se nešto što izgovore učini nedopustivim. 

Još nismo vidjeli da jedan premijer s tjelohraniteljem u pratnji kreće na jednog zastupnika

To isto tako ne znači da se nešto što on ili vlada smatraju nedopustivim može automatski proglasiti govorom mržnje. Naime, Mostov zastupnik je ministricu, a onda i Plenkovića, optužio da rade za srpske interese jer se ne saziva povjerenstvo koje bi trebalo analizirati napredak Srbije u pitanjima u kojima postoji spor s Hrvatskom. Je li to stvarno govor mržnje?

Što god tko mislio o takvim kvalifikacijama i takvoj argumentaciji, i unatoč tome što je Grmoja sasvim očito htio Plenkovića uvrijediti nazivajući ga anemični, ostaje činjenica da je Plenković, iz pozicije premijera s tjelohraniteljem pored sebe, krenuo na jednog zastupnika. 

Tako nešto još nismo vidjeli.
 

Pročitajte više