Znate li zašto je važna sterilizacija mačaka?

123rf.com

ZBOG nekontroliranog rađanja sve je više mačaka lutalica. Stoga sterilizacija ne bi trebala predstavljati problem. Ako niste spremni imati više mačaka ili ih uzgajati za prodaju, sterilizacija je nužna, a ne problem.

Nesterilizirane mačke češće obolijevaju od tumora reproduktivnih organa, mliječnih žlijezda te kroničnih infekcija mokraćnog mjehura.

Sterilizacijom mačke (mužjaci se kastriraju) uklanjanju se reproduktivni organi. Može se obaviti čim mačka napuni šest mjeseci - tada se smatra spolno zrelom. Bitno je napomenuti da možete sterilizirati i stariju mačku, ali tada je operacija malo rizičnija.

Taj zahvat obavlja veterinar dok je životinja pod općom anestezijom. Ne preporučuje se davati jesti životinji minimalno 12 sati prije operativnog zahvata jer može doći do podražaja povraćanja i naposljetku - gušenja. 

Nakon zahvata vidljiva je postoperativna rana te je mačka mamurna sljedećih nekoliko sati. Nipošto je nemojte hraniti na silu, ali joj osigurajte vodu i miran i topao kutak kuće.

Nakon sterilizacije macama se usporava metabolizam te je moguće da više ne bude živahne kao prije. Sterilizirane mačke također su sklone debljanju pa se raspitajte za posebnu hranu.

Također, pokušajte ih šetati - nemaju nagon za bježanjem, a i lakše ćete kontrolirati mogući višak kilograma.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više