Bivši SDP-ov ministar: Avione smo trebali kupiti od SAD-a

Foto: Hina

BIVŠI ministar obrane Ante Kotromanović gostovao je na RTL-u gdje je komentirao posao s izraelskim avionima F-16 Barak koji je zapeo.

Nije želio reći misli li da je bilo korupcije u cijeloj ovoj priči na kraju koje bi Hrvatska stare Migove trebala zamijeniti starim F-16 Barak.

"Ja ne znam ništa o tome, je li bilo korupcije ili ne. Stalno smo postavljali pitanje zašto smo odabrali izraelsku ponudu kao najbolju, sada smo pametniji, iako smo to znali i prije - da izraelska ponuda nije sposobna, tako se to kaže u procesu nabave, nisu dokazali svoju sposobnost, oni su trebali biti isključeni. Po meni, trebali smo odabrati platformu F-16, američku platformu, imaju 400 polovnih aviona. Amerikanci su nama strateški partneri, oni su nam pomogli prije i za vrijeme Oluje, donacije od 500-600 milijuna eura tijekom stvaranja hrvatske vojske, oni su najkompetentniji", kaže Kotromanović.

"Pomalo su svi krivi. Izraelci nisu bili iskreni, oni su morali dokazati svoju sposobnost, a mi smo morali znati čitati to sve skupa, reći 'nemate ono što tražimo'... To je apsolutno velika nekompetencija, jer je to ozbiljan posao, jedan veliki postupak javne nabave, moralo se voditi računa, nije se moralo žuriti, imalo se vremena sagledati sve u miru, vidjeti što znači koja ponuda, dobro procijeniti tu vrijednost i buduće korake. Sad smo gdje jesmo", kaže.

Misli da ćemo morati poništiti natječaj

Kotromanović misli da ćemo morati na novi natječaj.

"Vrlo je lako moguće da se Izrael i SAD dogovore. Možda će na nekom drugom poslu nadoknaditi što su izgubili, a možda ćemo na novi natječaj. Vjerojatniji je novi natječaj. Mi imamo već neke gotove ponude na stolu otprije, ne trebamo prolaziti postupak ocjenjivanja. Po meni bi to bila isključivo ponuda SAD-a. Ne moramo kupovati kompletnu eskadrilu jer i da ih dobijemo 12 do 2020. godine, mi nemamo pilote", kaže.

Nema ništa protiv Krstičevića na čelu MORH-a.

"To je pitanje za premijera. Osobno, treba pričekati postupak do kraja da se vidi što će se dogoditi. Što se mene tiče, ja nemam ništa protiv da Krstičević, ako HDZ osvoji i drugi mandat, bude ministar obrane", kaže.

Pročitajte više