PREMIERSHIP

Najbesmislenija momčad u Europi

Foto: EPA-EFE

ZABAVNIJE od nogometa Manchester Uniteda je gledati kako pada snijeg. Ili čistiti snijeg, igrati se u snijegu... Igra gotovo svaka kombinacija, uključujući i pravljenje snjegovića.

Taj snjegović i na temperaturi od 30 Celzija može imati veće šanse za održati se na životu od Mourinhovog Manchester Uniteda na Anfieldu kod Liverpoola. 

Kako igrati, a kako ne igrati nogomet

Danas je momčad Jurgena Kloppa u 90 minuta demonstrirala što znači igrati atomski nogomet pobjedom 3:1. Znate, onu njegovu heavy-metal igru, poznati Gegenpressing koji protivniku ne dopušta sekundu za udahnuti zraka.

To je dobro poznato lice Liverpoola koje je portugalski menadžer ismijavao uoči utakmice pod krinkom da Kloppov Liverpool ima nula trofeja.

U pravu je. Liverpool ima svoje lice. No koji je onda finalni odraz Mourinhovog Uniteda? Ako je to ono što smo vidjeli danas na Anfieldu, Mourinho bi trebao izvršiti nekakav trenerski upgrade jer ga je kolega s druge strane nogometno razbio.

Igra Manchester Uniteda nije bila loša jer da ima opisnu ocjenu, to bi značilo da su gosti nešto i odigrali. A nisu.

Mourinhov nogomet je demode i dok kolege poput Kloppa i Guardiole nastoje igrom i trkom razbiti protivnika, Jose i dalje vjeruje u stamenu obranu kao isključivi adut za pobjede.

 

I to bi bilo razumljivo i legitimno da United u obrani ima Jaapa Stama i Nemanju Vidića. A ne Lindelofa, Smallinga i Phila Jonesa koji su veća opasnost za De Geu nego za Salaha, Manea i Firmina.

Liverpool je pucao prema De Gei 36 puta i to nikoga nije iznenadilo

Da Mourinhov današnji United ima smisla kao i njegov cjelokupan posao u Unitedu, tada bi se njegova ekspedicija obranila od naleta ofenzivno silno potentnog Liverpoola.

Tada bi mogli igrati rasterećenije prema naprijed, pa onda gol-razlika nakon 17 kola ne bi bila, pazite sad... 29:29!

Najtužnije po Josea je to što se jednosmjerna utakmica na Anfieldu mogla očekivati.

Tukli su Redsi prema sjajnom Davidu De Gei 36 puta, od čega 11 u okvir gola uz posjed lopte 64 posto. United je ostao sveden na šest udaraca prema Alissonu, dva su išla u okvir - i to nikoga nije iznenadilo.

Bila je to jednosmjerna utakmica od prve do zadnje minute i unatoč rezultatu 1:1 na poluvremenu, i najluđi optimisti po pitanju Manchester Uniteda ove sezone vjerojatno bi prognozirali poraz na kraju.

Sadio Mane zabio je u 24. minuti za vodstvo Liverpoola, a gosti su se vratili pogreškom Alissona u 33. Poklonjenim golom.

Liverpool je svoju pobjedu morao zaraditi unatoč činjenici da su bili daleko, daleko bolji takmac. I onda je zasjao Jurgen Klopp svojim njuhom.

A gdje je Paul Pogba?

Uveo je karizmatični njemački menadžer džokera Xherdana Shaqirija u 70. minuti, a Švicarcu je trebalo samo 180 sekundi da torpedira ljutog rivala.

Sedam minuta kasnije zabio je i drugi gol za zasluženu pobjedu Liverpoola.

Liverpoolova momčad prema Transfermarktu vrijedi 913 milijuna eura, Unitedova je na 835.

Mourinhu na klupi u ovakvom derbiju sjedi veznjak od 90 milijuna eura, Paul Pogba, svjetski prvak s Francuskom i igrač koji je na uvijek jakom udaru kritičara i navijača.

Pritom Pogbi, kažu, nedostaje idealan partner u veznom redu kako bi on mogao do kraja pokazati što i koliko može. Za to vrijeme, na Anfieldu se u veznoj liniji Uniteda koprcaju klasični radnici Nemanja Matić, Ander Herrera i Marouane Fellaini.

To je prilično hrabar pristup Mourinha, suprotstaviti usporenu trojku lišenu kreativnosti na dinamične veznjake Redsa poput Keite, Wijnalduma i Fabinha. Pojeli su ih igrom Kloppovi dečki.

Mourinhov Manchester United je besmislen

Pogba, koji je hladno sve pratio s klupe, nema idealnog partnera u veznom redu Uniteda. Što zbog svog ćudljivog karaktera, što zbog razloga poznatih samo Mourinhu zbog kojih se ne može uklopiti u sustav igre.

"Pogba ima loš stav", ispalio je legendarni Unitedov kapetan Roy Keane. Ako tko zna što je mentalitet i karakter, onda je to ludi Irac. 

I baš kroz prizmu Paula Pogbe mogu se izvući zaključci o Unitedu bez da ste morali gledati ovo što im je Liverpool danas učinio.

Sve zajedno - besmisleno.

Kao i Manchester United na Anfieldu. Kao Manchester United cijele ove sezone pod Jose Mourinhom koji ne zna gdje udara...

Što, uostalom, dokazuje tablica Premiershipa. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više