Neugodan svrab tijekom mjesečnice može ukazivati na ozbiljan problem

ONI dani u mjesecu uvijek donose niz neugodnosti.

A uz grčeve, nadutost, bol u trbuhu i učestale promjene raspoloženja, neugodu može povećati i neugodni svrab u vagini. Zvuči poznato?

Ako ste mislile da je to problem koji muči samo vas, a bilo vam je neugodno o tome pitati prijateljice, prevarile ste se. To je, zapravo, jedna od tipičnih menstrualnih nuspojava koja se javlja iz nekoliko razloga. Jedan je od njih, ujedno i najbezazleniji, da iritaciju uzrokuje stara krv, koja tijekom prethodne mjesečnice nije otekla. S druge strane, može se raditi i o nekoj ozbiljnijoj infekciji.

"Tijekom ciklusa postoje veće šanse za raznorazne upale koje također mogu izazvati svrab", istaknula je njujorška ginekologinja Suzanne Fenske za Women's Health te napomenula da to može biti i znak neke gljivične infekcije ili bakterije. 

Postane li svrab iritantan i nepodnošljiv te primijetite li da se javlja učestalo te traje čak i nakon menstruacije, najbolje bi bilo obratiti se ginekologu. Katkad svrab mogu uzrokovati i ulošci na koje ste alergični, a da to i ne znate, pa je jedno od rješenja i da isprobate neki drugi brend.