Papa Franjo rekao da podupire Svjetski sporazum o migracijama

Foto: EPA

PAPA Franjo danas je izrazio potporu Svjetskome sporazumu o migracijama, pozvavši svjetsku zajednicu da se prema migrantima ponaša "odgovorno, solidarno i suosjećajno"."Svjetski sporazum čiji je cilj sigurna, solidarna i suosjećajna migracija usvojen je prošli tjedan u Marakešu", podsjetio je Papa nakon Angelusa pred tisućama vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra. 

Papa želi da se prema migrantima postupa suosjećajno

"Želio bih da se međunarodna zajednica, zahvaljujući ovome sporazumu, prema migrantima ponaša odgovorno, solidarno i suosjećajno prema njima..., prema ljudima kojih su iz raznih razloga napustili domovinu", rekao je argentinski Papa koji se od početka svojeg pontifikata zalaže za zaštitu i prava migranata. 

U ponedjeljak je više od 150 zemalja svijeta u Marakešu usvojilo UN-ov Svjetski sporazum o migracijama. Riječ je o dokumentu na 34 stranice koji donosi 23 cilja. Njima se želi osigurati "sigurna, uredna i regularna" migracija, uključujući zaštitu migranata od iskorištavanja i kršenja ljudskih prava.

Upravljati granicama treba na siguran i koordiniran način 

Popis uključuje ciljeve koji se odnose na prikupljanje podataka, pružanje informacija migrantima, borbu protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, ulaganje u razvoj vještina, osiguranje pristupa osnovnim uslugama i promicanje socijalne uključenosti i kohezije.

Stavlja se naglasak i na važnost smanjenja negativnih čimbenika zbog kojih su ljudi prisiljeni napuštati svoje zemlje te na upravljanje nacionalnim granicama na "integriran, siguran i koordiniran način".

Pročitajte više