Kujundžić kod Stankovića: Ako liječnik nije pregledao dijete, nisam ja odgovoran

Screenshot: HRT

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić gostuje kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u dva. Na početku je komentirao situaciju u Metkoviću, u kojemu je dvoje djece umrlo u posljednje dvije godine, a s Hitne su ih poslali kući.

"Ako ja kao dežurni liječnik ne prepoznam nešto, onda sam kriv ja - liječnik, a ne ministar"

Kujundžić kaže kako ne može on biti kriv ako neki liječnik nije dobro napravio svoj posao i da iz toga razloga neće podnijeti ostavku. "To znači da nije kriv sustav. Da nije bilo liječnika, da je Hitna bila zatvorena, onda bi bio kriv sustav. Ali ako ja kao dežurni liječnik ne prepoznam nešto, onda sam kriv ja, a ne ministar", rekao je.

"Da nije dijete moglo doći do liječnika, da su vrata bila zatvorena, onda je to stvar sustava, a što je koji pojedinac propustio napraviti je osobna odgovornost", ustvrdio je.

"Ide pojačana inspekcija"

"To je tragedija. Tragedija je da umrlo dijete koje je do prije desetak dana veselo trčalo. Obavio sam brojne razgovore na tu temu, ali treba vidjeti službeno. Sutra kreće inspekcija, i to pojačana sa stručnjacima za intenzivnu dječju i infektologiju, istražit će što se sve dogodilo i u Metkoviću i u Splitu, gdje je dijete dovedeno", rekao je Kujundžić.

"Je li se moglo više?"

"Strašno je to. Dijete je do prije deset dana bilo zdravo. Je li propušten trenutak kada se moglo prepoznati urušavanje? Je li se moglo više? To će se vidjeti. Ali ostaje uistinu jedna duboka bol i izražavam sućut obitelji", rekao je Kujundžić koji je zatim pokušao opravdati sustav.

Naime, na upite Stankovića o tome smatra li se odgovornim, Kujundžić je cijelo vrijeme pokušavao objasniti kako bi on bio kriv da je zakazao sustav, ali on smatra da u ovom slučaju nije tako.

"Treba vidjeti tko je što trebao prepoznati"

"Ja ne mogu vjerovati da je tako loše organiziran Dom zdravlja, to ne vjerujem. Jer ovdje se ne radi samo o pretrazi. Pretpostavljam da se u ovom slučaju moglo prepoznati kada dolazi do izrazitog pogoršanja. A pretrage, ako se i nisu mogle napraviti, mogle su se napraviti u sat vremena udaljenom Splitu ili Dubrovniku", rekao je dodajući kako mu se čini da je trebalo prije intervenirati, odnosno prepoznati o čemu se radi.

"Koliko sam dosad upoznat, dijete je bilo u terminalnoj fazi sa svim znakovima šoka i multiorganskog zatajenja. Treba sad vidjeti tko je i kada to trebao prepoznati. Bojim se da je negdje prije trebalo prepoznati to, ali ne mogu suditi unaprijed", kazao je Kujundžić.

"Mislim da se radi o osobnoj odgovornosti"

"Dakle, kada bi se vidjelo da je sustav zakazao, onda je tu moja odgovornost. Ali ja mislim da se tu radi o osobnoj odgovornosti, koliko dosad znam o slučaju", dodao je.

Na traženje Stankovića da komentira izjavu šefice Hitne koja je Indexu kazala: "Zašto mislite da je netko zakazao, ne znam zašto vam je slučaj zanimljiv. Zakazala je sudbina ili loša sreća", Kujundžić je rekao da misli da je to nespretna izjava, ali da je ne može komentirati.

"Ajmo pričekati sedam dana. Bit je da je ovo tragedija", kazao je ministar.

"Ovdje se radi o kliničkom prepoznavanju stanja bolesnika", dodao je.

O teško bolesnoj djeci

U Omišu je jučer održan i prosvjed potpore 4-godišnjoj Nori Rogošić, koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Naime, ona još nije dobila lijek koji bi joj mogao pomoći. Ministar Kujundžić rekao je da je upoznat s time.

"Svi bismo željeli dati djeci najviše što se može u određenom trenutku, ali indikacije ne postavlja ministar, već tijela na razini komisija HZZO-a, na razini centara u kojima se takva djeca liječe i algoritama u svjetskoj medicini", kazao je, među ostalim, piše HRT.

"Do prije nekoliko mjeseci nigdje nije davana Spinraza djeci na respiratoru, ali onda su neke države počele", dodao je.

O dijabetesu

Govoreći o dijabetičarima i nekim njihovim strahovanjima da će ubuduće snositi dio cijene inzulina, Kujundžić kaže: "Isti je tretman inzulina i bilo kojeg drugog lijeka u Hrvatskoj." Objasnio je da "ne postoji mogućnost da bolesnik ne dobije besplatno lijek, kao neki drugi koji se naplaćuje".

Govorio je i o depresiji i kazao da će ta bolest preplaviti svijet.

"U proračunu za 2019. godinu za izgradnju dječje bolnice osigurano je 10 milijuna kuna, ali taj se iznos može povećavati", rekao je Kujundžić.

"Dječja bolnica u Blatu je najvažniji zdravstveni projekt", dodao je te spomenuo izgradnju i Nacionalne sveučilišne bolnice. Objašnjavao je financijsku konstrukciju izgradnje dječje bolnice.

Govorio je i o povećanom nedostatku broja medicinskih sestara, njihovim plaćama, proračunima za bolnice, listama čekanja pacijenata, smrtnosti od malignih bolesti. 

Komentirajući apel roditelja djece s autizmom, kojim traže sustavnu brigu za djecu s autizmom, ministar je rekao da ja autizam kompleksan problem koji je u uzlaznoj putanji i radi toga pomažu i razvijaju centre diljem Hrvatske.

"To ne znači da ne treba veći broj ne samo logopeda, već i psihologa, fizijatara, asistenata i to rješavamo u granicama mogućega i to dinamikom koju možemo razvijati", rekao je. 

O medicinski potpomognutoj oplodnji

Kujundžić se osvrnuo na Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji i uništavanju zametaka kojih je 15 000 u hrvatskim bolnicama, rekao je da je bitan novi zakon i na njemu će ustrajati. "To treba nastaviti jer Hrvatska ima mali natalitet", rekao je. Dodao je da će Ministarstvo predložiti da se broj postupaka koji plaća HZZO poveća s 4 i 6 na 10. 

Na pitanje što sa zamecima kojih je u hrvatskim bolnicama 15 000, Kujundžić je rekao da to nije stvar pojedinca. "Stvar je svijesti, širine, dubine, intelektualne, duhovne, socijalne i postići u tome smislu maksimalni konsenzus", dodao je.

O abortusu

"Život po meni počinje začećem i novi Zakon o pobačaju nije presudan. Ni jedan zakon neće riješiti problem. Imamo radnu skupinu vrlo kvalitetnih ljudi koji se bave tom problematikom - oni proučavaju i zakone i rezultate što su dali ti zakoni u zemljama EU-a, a i diljem svijeta od krajnje rigoroznih sa zabranama, do krajnje liberalnih. Da  je to lagan i jednostavan odgovor, bio bi postignut u godinama iza nas. Tražit ćemo od Ustavnog suda produženje roka", kazao je Kujundžić. 

"Ja osobno sam protiv abortusa, međutim, zabrana nije riješila nigdje problem i zato zakon koji bi donio zabranu ništa ne bi riješio. Zakon sam po sebi neće riješiti, ali će doprinijeti da imamo što manje abortusa, da što manje majki se odlučuju na abortus, da imaju sigurnost", naglasio je. Dodao je da će to ući u javnu raspravu u mjesecima koji su pred nama. 

Osvrnuo se na svoju tužbu protiv Andrije Hebranga koji je tvrdio da je Kujundžić '91. i '92. proveo u Njemačkoj, a ovdje dolazio braniti doktorat. Kazao je da se '91. javio kao dragovoljac, te negira dojam koji se stvara u javnosti da je lažni branitelj.

"Dok su mnogi pjevali 'Druže Tito, mi ti se kunemo' ja sam znao što je Hrvatska, što je neovisna Hrvatska i kako ju treba stvarati. To što su neki svoje hrvatstvo i domoljublje pretvorili u svoje privatne biznise, to je druga stvar. Vjerujem u hrvatski pravni sustav i ovo kako se malo igralo i politiziralo na ovom postupku, mislim da je to nešto kako sud ne bi trebao raditi - idem u daljnji postupak, pa ćemo vidjeti", dodao je.

O kiretaži

Ministar je komentirao svoje prijašnje izjave da nije čuo da se kiretaža radi na živo, sada je pojasnio da to što on nije čuo za to, ne znači da se teorijski negdje nije dogodilo."Uistinu, hrvatski zdravstveni sustav predviđa i algoritme u hrvatskoj ginekologiji da se pacijenticama, ako nema kontraindikacije, daje sustavna ili lokalna anestezija", rekao je.

"Ne mogu znati pojedinačno svako pismo, a algoritmi su ti da pacijentica treba dobiti ili lokalnu ili sustavnu anesteziju, a to odlučuje liječnik u dogovoru s pacijenticom, i ovisno o statusu hitnosti pacijentice. Gdje god da se dogodio propust, neka prijave, pa ćemo to sankcionirati", dodao je.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

 

Pročitajte više