Glavni tajnik UN-a želi vjerodostojnu istragu o Khashoggijevom ubojstvu

GLAVNI tajnik UN-a Antonio Guterres ocijenio je danas da je potrebno provesti "vjerodostojnu" istragu o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ubijenog 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu. "Apsolutno je nužno provesti vjerodostojnu istragu i kazniti one koji su za to krivi", rekao je Guterres novinarima na margini konferencije u Dohi.

Nije rekao treba li istraga biti međunarodna

Nije precizirao želi li međunarodnu istragu o tom ubojstvu. "Nemam posebnih informacija (o tom ubojstvu) osim onih koje su prenijeli mediji", rekao je. Turska je u utorak kazala da razgovara s UN-om o provedbi međunarodne istrage o Khashoggijevom ubojstvu.

Turska se u početku protivila tome, zauzimajući se za suradnju sa saudijskim vlastima kako bi se rasvijetlio slučaj. No nezadovoljna je izostankom suradnje Rijada, koji tvrdi da je ubojstvo počinjeno bez znanja najviših saudijskih dužnosnika.

Saudijske vlasti odbile su turski zahtjev za izručenjem sumnjivaca, među kojima su dvojica bliskih suradnika prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, kojeg Ankara optužuje da je sudjelovao u planiranju ubojstva. Dvojica sumnjivaca, Ahmed al-Asiri i Saud al-Qahtani, smijenjeni su sa svojih dužnosti 20. listopada.

Pročitajte više