Njemački i austrijski mediji o tajnim snimkama s policajcima: "Koriste pendreke"

Screenshot: br.de

VIŠE njemačkih i austrijskih medija objavilo je snimke koje je jutros objavio i Index, a koje bi trebale dokazati da hrvatski policajci nelegalno vraćaju migrante u BiH. Osim, toga hrvatski policajci naoružani su do zuba strojnicama i pištoljima, a upitno je i njihovo ponašanje prema migrantima. Naime, uz uporabu sile, udarcima nogom i pendrecima, hrvatski policajci prisiljavaju migrante da se postroje.

Kako prenosi Deutsche Welle, novinari njemačkog javnog servisa ARD iz studija u Beču analizirali su opsežan videomaterijal sniman skrivenom kamerom te su istraživali na licu mjesta, u pograničnom predjelu između BiH i Hrvatske. Vijest je objavio i austrijski Heute i još nekoliko medija s njemačkog govornog područja.

Na snimkama, kaže ARD, ne vidi se posve jasno kamo idu migranti, ali se sumnja da su bili prisiljeni vratiti se u BiH. Njemački novinari su istraživali i s druge, bosanske strane granice. Radi se o području u blizini graničnog prijelaza Užljebić.

U materijalu koji je objavio ARD mogu se čuti i izbjeglice i migranti. Prenosi se izjava jednog mladića iz Pakistana koji kaže da su hrvatski policajci migrantima rekli da „nitko ne smije ostati u Hrvatskoj", odnosno da se moraju vratiti u Bosnu kad ih uhvate.

"Hrvatska vlada je posljednjih mjeseci u nekoliko navrata oštro odbacila prigovore o navodno ilegalnom postupanju prema migrantima, između ostaloga od Vijeća Europe ili Human Rights Watcha.

Na temelju snimki koje je prikupila organizacija Border Violence Monitoring (koje su joj dostavili pošiljatelji koji su iz sigurnosnih razloga htjeli ostati anonimni), ARD u svom prilogu postavlja pitanje je li to doista istina", piše DW.

Snimke sa skrivenih kamera

Border Violence Patrol i Indexu je dostavio snimke, uz napomenu kako jamče autentičnost snimki i potkrepljuju ih podacima s GPS-a.

Prema informacijama s kojima raspolažemo, protjerivanja sa snimki su provedena na području BiH, udaljena od službenog graničnog prijelaza i bez prisutnosti BiH policije. Takvo protjerivanje migranata, bez procesuiranja slučajeva i bez mogućnosti za traženjem azila, ilegalno je i krši međunarodne zakone, između ostalih i Ženevsku konvenciju.

Iz MUP-a su nam u petak kazali da će nam odgovore o snimkama dostaviti nakon što budu objavljene. I ARD je zatražio odgovor hrvatskog MUP-a, ali još ih nije dobio.

Border Violence Monitoring tvrdi kako su ove snimke prvi dokaz sustavnog protjerivanja koje provodi hrvatska policija, daleko od službenih graničnih prijelaza. Napominju da snimke smatraju autentičnima. 

Opsežan videomaterijal snimljen je skrivenim kamerama postavljenima u šumi u blizini mjesta Lohovo, na području Bosne i Hercegovine, a obuhvaća period između 29. rujna i 10. listopada, tvrdi BVP.

Na snimkama su prikazana 54 ilegalna grupna protjerivanja najmanje 350 migranata, uključujući žene, maloljetnike i djecu, tvrdi BVP.

Na snimkama se u više navrata čuju pucnjevi.

Skrivene kamere bile su instalirane u tetrapaku i na krovu ove kuće.

Strojnice, pištolji i pendreci

U 240 sati videomaterijala snimljena su 24 očita protjerivanja tijekom dana, dok ih je 30 snimljeno u mraku. Na snimkama snimljenima po danu vidi se 91 hrvatski policajac, navodi BVP. 

Najveće protjerivanje dogodilo se 6. listopada, kad je pet policajaca deportiralo 55 izbjeglica. 9. listopada je protjerano najviše ljudi. Kako tvrdi BVP, tog dana je u osam navrata deportirana najmanje 81 osoba.

Policajci su u više navrata snimljeni sa strojnicama i pendrecima u rukama. Na snimci iz 4. listopada jedan policajac prijeti pendrekom, dok se na snimci iz 7. listopada vidi kako dva policajca prisiljavaju migrante hodati u redu, a jedan policajac udara jednu osobu.

BVP je objavio i fotografije čahura metaka. Tvrde kako su pronađeni na snimljenoj lokaciji na kojoj su se odvijala protjerivanja. Tvrde da streljivo potječe od pištolja HS-9 Tactical, službenog pištolja hrvatske policije.

Rekonstrukcija protjerivanja

BVP je na temelju snimki i izvještaja s terena rekonstruirao proceduru protjerivanja.

Migranti se u policijskim kombijima dovoze iz smjera Donjeg Lapca na hrvatsku graničnu postaju. Prolaze je bez provjere i bez prisutnosti BiH policije. Točno iza granične postaje te izvan vidokruga BiH granične postaje, udaljene nekoliko stotina metara, kombiji skreću ulijevo na makadamsku cestu koja vodi do lokacije na kojoj se vrši protjerivanje. 

Nakon kraće vožnje, parkiraju nedaleko mjesta na kojem počinje protjerivanje. Tu migranti moraju napustiti vozila. Odatle ih policija prati prema raskrižju u šumi i mjestu gdje je postavljena skrivena kamera. Nakon što stignu do raskrižja, policajci šalju migrante niz šumski put duljine 1,5 kilometara, nakon kojeg se migranti vraćaju pješice u Bihać, prateći cestu M11.

Raskrižje nakon kojeg se migrante šalje niz šumski put.

Put od raskrižja prema cesti M11 koja vodi do Bihaća.

Praksa koja se protivi međunarodnim zakonima

Protjerivanja i vraćanja tražitelja azila preko granice bez razmatranja njihovih slučajeva protivna su Zakonu o azilu Europske unije, Povelji EU-a o temeljnim pravima i UN-ovoj Konvenciji o statusu izbjeglica iz 1951. godine. Osim toga, protivna se i hrvatskom Zakonu o azilu i Ženevskoj konvenciji.

Do danas, Ministarstvo unutarnjih poslova i ministar Davor Božinović uporno su negirali optužbe i brojna izvješća o nezakonitom postupanju hrvatske policije prema migrantima, koja uključuju i fizičko nasilje i uništavanje imovine.


Pročitajte više