Psi i zima: Deset stvari na koje morate obratiti pozornost za niskih temperatura

Foto: Unsplash

DONOSIMO vam 10 stvari na koje bi trebali obratiti pozornost.

1. Posjet veterinaru

Ne bi bilo loše da svog ljubimca odvedete kod veterinara kako bi se uvjerili da neki manji zdravstveni problemi ne postanu veći tijekom promjene vremena. On će vas najbolje informirati o raznim vrstama zimske zaštite za vašeg četveronožnog prijatelja.

2. Njegova tolerancija na hladnoću

Iako su svi psi izloženi većem riziku tijekom hladnih mjeseci, neki psi zimu podnose bolje od ostalih. Vrlo je bitno da znate kolika je tolerancija na hladnoću vašeg ljubimca. Stariji, mlađi i mokri psi imaju veći rizik od hipotermije (smanjenja tjelesne temperature) i promrzlosti.

3. Kraće šetnje

Tijekom hladnih mjeseci psi bi trebali provoditi manje vremena šećući vani i više vremena u igri unutra.

4. Otrovi

Dobro isperite i obrišite šape svog psa kad dođete doma. Na njima mogu ostati antifriz i sol s ceste, što će oni lizati s njih.

5. Lajna

Psi su velika njuškala, a tijekom zimskim mjeseci, odnosno magle i padalina, puno bi se lakše mogli izgubiti.

6. Odjeća

Jakne, džemperi i kaputići nisu šala, oni su jako važni za vašeg ljubimca tijekom hladnijeg vremena jer doista griju.

7. Auto

Ne ostavljajte svog ljubimca u autu - ni tijekom vrućih ljetnih mjeseci ni tijekom onih zimskih. Zamislite da tako svog ljubimca ostavljate u kutiji leda, u kojoj je "zarobljen" hladan zrak.

8. Njega

Pažljivo češljajte svog ljubimca i pronađite neku zlatnu sredinu, jer previše češljanja dovest će do manjka dlake, koja grije vašeg ljubimca, dok će premalo četkanja ostaviti previše dlake, koja će se često zapetljavati.

9. Spavanje

Omogućite svom ljubimcu više opcija kada je u pitanju spavanje: neka vaš pas ima udobna mjesta za spavanje u hladnijim i toplijim dijelovima kuće ili stana.

10. Hrana

Vaš pas jest će nešto više hrane tijekom zime, s obzirom na to da će njegovo tijelo sada sagorijevati više kalorija. No, to nipošto ne znači da trebate pretjerivati, jer to može dovesti do drugih problema, kao što su prekomjerna težina, bolesti srca, bubrega itd. 

Pročitajte više