Amerikanci pronašli možda najveće naftno i plinsko polje ikada

Ilustracija: EPA

AMERIČKO Ministarstvo za unutrašnje poslove (zaduženo za upravljanje zemljištem i prirodnim resursima) objavilo je prije nekoliko dana kako se procjenjuje da polje Wolfcamp i Bone Spring geološka formacija u bazenu Delaware u Teksasu i Permskom bazenu u Novom Meksiku sadrže 46,3 milijarde barela nafte, 8 trilijuna kubičnih metara prirodnog plina i 20 milijardi barela tekućeg prirodnog plina. Ova procjena odnosi se na dosad nepoznate i tehnički dostupne količine, piše znanstveni portal Science Daily.

"Božić je ove godine došao nekoliko tjedana ranije. Američka snaga proizlazi iz američke energije, a sve ukazuje da imamo podosta američke energije. I dosad sam bio optimističan oko američke proizvodnje nafte i plina, a sad sam siguran da ćemo biti energetski dominantna nacija", pohvalio se državni sekretar Ryan Zinke.

"Tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, dok sam radio u naftnoj industriji, Permski i drugi slični bazeni nisu smatrani pogodnim za proizvodnju velikih količina nafte i plina. Zahvaljujući tehnološkom napretku, pokazalo se da Permski bazen ima fantastičan potencijal. Ova procjena, kao i procjena formacije Wolfcamp, kazuje nam da se radi o najvećim rezervama nafte i plina ikad pronađenim", rekao je Jim Reilly, direktor Američkih geoloških istraživanja (USGS), vladine agencije zadužene za istraživanje prirodnih resursa.

Nova tehnologija pomogla u otkrivanju

USGS je prije procjenjivao izdašnost spomenutih bazena, no sad je objavio prvu cjelokupnu procjenu. Naftne kompanije već eksploatiraju polja i vade naftu  tradicionalnim vertikalnim bušotinama, horizontalnim bušenjem i hidrauličnim frakturiranjem. Permski bazen uključuje i seriju bazena i drugih geoloških formacija širom zapadnog Teksasa i južnog Novog Meksika i jedno je od najproduktivnijih područja za proizvodnju nafte i plina u cijeloj Americi.

"Rezultati koje smo objavili pokazuju korist napredne tehnologije, kao što su hidraulično frakturiranje i usmjereno bušenje, u otkrivanju nepoznatih resursa", kaže Walter Guidroz, koordinator USGS-ova energetskog programa.

Neotkriveni resursi su oni za koje se na temelju geoloških spoznaja i postojeće eksploatacije moglo pretpostaviti da postoje. Tehnički dostupni resursi su oni koje se može eksploatirati korištenjem trenutačno dostupne tehnologije i industrijske prakse. Pritom nije presudno je li eksploatacija ovih rezervi profitabilna.

Pročitajte više