Francuska vlada pozvala Žute prsluke da ne prosvjeduju zbog napada u Strasbourgu

Foto: EPA

FRANCUSKA vlada danas je poslala poziv "Žutim prslucima" da ne prosvjeduju ovaj vikend, nakon smrtonosnog napada na božićnom sajmu u Strasbourgu.

"Nećemo zabraniti prosvjede u subotu", rekao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux. Umjesto toga, Griveaux je pozvao "Žute prsluke" da ne prosvjeduju, uz riječi da sami odluče o tome, naglasivši pritom da je ljudima pametnije brinuti se o svojim kompanijama prije kraja godine.

Zabrana ne bi bila razumna odluka, dodao je Griveaux, jer neće spriječiti ljude da uništavaju i kradu.

Prosvjednici u žutim reflektirajućim prslucima održali su prosvjede i blokirali ceste diljem Francuske od sredine studenog, prvotno protestirajući protiv povećanja poreza na gorivo.

"Žuti prsluci" najavili nastavak prosvjeda

Nakon više od tri tjedna prosvjeda i dvije subote velikih nemira u Parizu, francuski predsjednik Emmanuel Macron priznao je da nije dovoljno brzo povećao platežnu moć radnika od njegove izborne pobjede prošle godine.

U televizijskom obraćanju iz Elizejske palače, Macron je obećao poreznu olakšicu na sve bonuse koji dolaze na kraju godine te potpuno izuzeće od poreza i davanja na isplate prekovremenih sati.

Unatoč ovim ustupcima, mnogi "žuti prsluci", koje su intervjuirali francuski mediji, kažu kako nastavljaju i dalje s prosvjedima.

Pucnjava u utorak na strazburškom Božićnom sajmu odnijela je tri života, a jedna osoba je u komi u stanju moždane smrti.

Pročitajte više