Kuščević o borbenim avionima: Izrael mora ispoštovati svoju ponudu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR uprave Lovro Kuščević izjavio je danas kako Izrael mora ispoštovati svoju ponudu za prodaju borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, a na upit postoji li mogućnost da ministar obrane Damir Krstičević snosi odgovornost vezano za probleme oko nabavke aviona, odgovorio je kako je postupak javne nabave proveden transparentno.

"Jasno su zadani uvjeti koje tražimo, a Izraelci moraju ispoštovati ono što su ponudili. Dalje ne vidim nikakav problem", rekao je Kuščević uoči sjednice vlade.

Novinare je zanimalo i kako Kuščević tumači predugo trajanje rekonstrukcije spisa vezano za aferu SMS i elitne prostitucije, na što je odgovorio kako ne prati što rade USKOK i DORH, ali da je vladi i HDZ-u stalo da se svaki detalj što prije raščisti te da svi uključeni u tu aferu snose odgovornost prema razini upletenosti.

S Vasom još nije pričao o aferi SMS

Uključenost savjetnika predsjednice Republike vlade Galića u tu aferu nije htio komentirati, "jer predsjednica odlučuje o svojim savjetnicima", ali podupire da se sve raščisti. 

Kuščević kaže kako nije razgovarao s potpredsjednikom sabora i zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem o njegovoj navodnoj umiješanosti u tu aferu.

Naglasio je da je HDZ bio usredotočen na provođenje reformi u Ministarstvu uprave te da su se "manje bavili unutarstranačkim stvarima", dodavši da će političke štete za HDZ biti ukoliko se utvrdi da ona postoji.

Iako nije član Vijeća za nacionalnu sigurnost, čiju je sjednicu zbog spomenute afere predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila do kraja godine, Kuščević pozdravlja sve što može pomoći da se ta priča što prije riješi, pa tako i sjednicu Vijeća.

Pročitajte više