Velika mostarska firma je pred propašću i u dugovima, a Hrvatska je suvlasnik

Foto: Aluminij

GENERALNI direktor Aluminija iz Mostara Dražen Pandža pozdravio je nalog Vlade Federacije BiH o odgodi plaćanja električne energije ove kompanije prema Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne ocjenjujući to bitnim, ali ne i ključnim korakom na putu saniranja dugovanja ove kompanije koja su dosegnula 180 milijuna eura.

Vlada Federacije BiH jučer je razriješila predsjednika Nadzornog odbora Aluminija Dalibora Miloša i člana toga odbora ispred Vlade Zorana Pandžu te je odobrila mogućnost odgode plaćanja električne energije mostarskoj elektroprivredi u trajanju od maksimalno četiri mjeseca.

Upitno je hoće li preživjeti sljedeću godinu

“Mi još uvijek nemamo potpisan ugovor, jer Elektroprivreda HZHB mora poštovati procedure za donošenje takve odluke. Ukoliko dođe do potpisivanja ugovora na način kako je to naznačila Vlada, to će nam omogućiti tek preživljavanje, ne i stabilnost”, rekao je direktor Pandža kako ga citiraju iz Aluminija. Pojasnio je kako bi odgoda 60 plus 60 dana za Aluminij značila bitnu premosnicu koja bi ’možda omogućila preživljavanje 2019. godine’.

“Međutim, za stvarno dugoročno rješenje ove situacije i za osiguranje Aluminijeve budućnosti potrebni su daleko konkretniji koraci”, pojasnio je Pandža. Po njegovim riječima najvažnije je osigurati poštivanja Sporazuma između Vlade Federacije BiH i Aluminija iz 2013. koji precizira način Vladina subvencioniranja opskrbe električnom energijom.

Hrvatska ima značajan udio

Dodao je kako Aluminij plaća veću cijenu električne energije zbog enormne marže koju EU propisuje s ciljem umanjenja štetnih emisija CO2 jer BiH iako nije članica Europske unije referentnim određuje cijene iz Mađarske koja je članica unije. ”Upravo su te vrijednosti i dovele do strahovitih poremećaja s cijenama struje, a sada, nakon dugotrajnih Aluminijevih vapaja, i drugi gospodarski subjekti u BiH počinju osjećati nevolje zbog izdataka za potrošnju električne energije. Vlada bi nas konačno morala čuti”, pojašnjava Pandža.

Aluminiju iz Mostara je prošlog mjeseca prijetilo gašenje zbog problema s plaćanjem električne energije i drugih obveza. Dugovanja u ovoj kompaniji su zbog visokih cijena električne energije i sirovina te poremećaja na svjetskom tržištu dosegnula 360 milijuna maraka (oko 180 milijuna eura). Suvlasnici mostarske kompanije po 44 posto su Vlada Federacije i mali dioničari, dok je hrvatska vlada suvlasnik 12 posto.

Pročitajte više