Sonda Parker stigla do Sunca, poslala prvu fotografiju iz užarenog svemira

Foto: NASA

SAMO nekoliko tjedana nakon svog najbližeg preleta pokraj Sunca, NASA-ina sonda Parker Solar Probe poslala je podatke s tog događaja prema Zemlji, javlja BBC.

Među njima se nalazi i ova prekrasna fotografija plina, tj. plazme koja izvire iz naše zvijezde.

Svijetla točka koja se nalazi u pozadini je planet Jupiter, a niz tamnih točaka rezultat je korekcije pozadine prilikom snimanja fotografije.

Iza debelog štita

WISPR (Wide-field Imager for Solar Probe) instrument sonde snimio je ovaj pogled kada je ona 8. studenog ove godine bila samo 27,2 milijuna kilometara udaljena od površine Sunca.

Sonda je uspjela snimiti ovu fotografiju jer se WISPR nalazi ispod debelog toplinskog štita.

Misterij temperatura na Suncu

NASA je sondu lansirala u kolovozu ove godine, a znanstvenici se nadaju da bi se tijekom sedmogodišnje misije trebali rasvijetliti misteriji Sunca, poput toga zašto je njegova atmosfera, ili korona, toplija od same površine. Sonda bi trebala proučavati i magnetsko polje zvijezde te solarne vjetrove. 

Korona je, iz još nepoznatih razloga, mnogo toplija od fotosfere, tj. vidljive površine Sunca. Znanstvenici već godinama pokušavaju pronaći odgovor na pitanje zašto je tome tako, tj. zbog čega je vanjski dio atmosfere Sunca (korona), unatoč tome što se nalazi mnogo dalje od Sunčeve jezgre, čak nekoliko stotina puta topliji od njegove površine.

Tako prosječna temperatura površine naše zvijezde iznosi oko 5.800 stupnjeva Celzijevih, a korone čak i do 3 milijuna.

Sakupljat će čestice korone Sunca

Parker Solar Probe pokušat će barem malo rasvijetliti taj problem tako što će prolaziti kroz koronu i sakupljati njene čestice te mjeriti njeno magnetsko i električno polje.

“Kako bismo uzeli uzorak novo formirane Sunčeve plazme, morali smo tamo i otići. Sada ćemo moći pratiti procese i fiziku iza zbivanja u koroni“, rekla je astrofizičarka Nicola Fox iz NASA-e.

“Želimo razumjeti zašto se kod Sunca zbiva temperaturna inverzija, tj. kako to da se atmosfera zagrijava što se više udaljavamo od naše zvijezde, a ne hladi kako bismo očekivali“, dodala je.

Najbrža sonda

Sonda Parker nije samo posebna po tome što se najviše približila Suncu, ona je postavila i novi rekord u brzini. Tako je prilikom zadnjeg preleta postigla brzinu od 375.000 km/h, dok su do sada sonde znale doseći brzinu od 250.000 km/h.

Parker Solar Probe pri sljedećim će preletima putovati još brže.

Pročitajte više