Istraživanje: Hrana u restoranima ima više kalorija od hrane u fast foodovima

Foto: 123rf

PREMA istraživanju objavljenom u uglednom medicinskom časopisu BMJ (British Medical Journal), obroci u restoranima sadrže iznimno velik broj kalorija te su u tom pogledu nezdraviji od lanaca brze hrane, javlja BBC.

Zdravstveni stručnjaci smatraju da broj kalorija u obroku ne bi smio biti iznad 600, no istraživanje je pokazalo kako jela u restoranima prosječno imaju 1.033 kalorije. U fast food objektima, obrok prosječno ima 751 kaloriju.

U restoranima obroci s iznad 1.000 kalorija

Znanstvenici sa Sveučilišta University of Liverpool analizirali su kaloričnu vrijednost više od 13.500 obroka u 21 restoranu i 6 lanaca brze hrane.

Primijetili su kako je u restoranima 5 puta veća vjerojatnost da će gostima biti poslužen obrok koji ima više od 1.000 kalorija nego u fast food ugostiteljskim objektima.

Psiholog Eric Robinson sa Sveučilišta University of Liverpool smatra kako su rezultati iznenađujući, ali i vjeruje kako su ublaženi.

“Ne možemo točno odrediti koliko se kalorija unese u tijelo, no vrlo je česta pojava da gosti u restoranima pojedu sve što je na tanjuru“, rekao je Eric Robinson.

“U našoj analizi nismo uključili kalorije iz pića, predjela, deserta ili dodatnih priloga“, dodao je.

Restorani Hungry Horse prednjačili su po prosječnom broju kalorija u objektima tog tipa, a koji je iznosio 1.358 kalorija. KFC je, među lancima brze hrane, imao najviše kalorična jela (987 kalorija). Burger King, Subway i McDonald's imali su obroke od prosječno 700 kalorija.

Isto jelo u restoranu ima više kalorija

Ovaj iznenađujući omjer znanstvenici su primijetili i kada su uspoređivali ista jela u restoranima i fast food objektima. Ispalo je da burgeri u restoranima prosječno imaju 414 kalorija više nego to isto jelo ako je servirano u lancima brze hrane. Salata u restoranima je također bogatija energijom od one u fast food objektima, i to u prosjeku za 142 kalorije.

Eric Robinson smatra kako se radi o tome da restorani imaju veće porcije i koriste druge tehnike pripremanja jela, no ipak smatra da svi u prehrambenoj industriji moraju postati odgovorniji prema potrošačima.

“Zapravo je vrlo jasno što se treba napraviti. Svi moraju biti odgovorniji i smanjiti broj kalorija u obrocima koje imaju u ponudi“, rekao je psiholog.

Pročitajte više