TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Izglasan je zagrebački proračun

Foto: Matija Habljak/Pixsell

SKUPŠTINA Grada Zagreba danas je odlučivala o Bandićevom prijedlogu za proračun za iduću godinu 'teškom' osam milijardi i 190 milijuna kuna.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) na početku sjednice posebno je pozdravio Bandića, koji se zbog plućne embolije liječi u bolnici, a zastupnici su zapljeskali.

> U 13.20 MINUTA IZGLASAN JE ZAGREBAČKI PRORAČUN. VIŠE ČITAJTE OVDJE

> Ovdje ste mogli pratiti lajv stream

S obzirom na to da je Milan Bandić bio u bolnici, proračun su trebale braniti zamjenice gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić te pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik. No, Bandić je, unatoč upozorenju liječnika, stigao u Gradsku skupštinu.

Kaos u skupštini

Rasprava o proračunu za iduću godinu teškom 8,19 milijardi kuna je na sjednici Gradske skupštine obilježena stankama klubova - prvo Bandićeve stranke, a zatim i HDZ-a te odlaskom gradonačelnika Bandića natrag u bolnicu.

Prvu stanku u trajanju od pola sata zatražila je predsjednica Kluba Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti Ana Stavljenić Rukavina, radi daljnjih konzultacija članova kluba.

Drugu polusatnu stanku zatražio je predsjednik Kluba HDZ-a Drago Prgomet, radi, kako je pojasnio, također konzultacija s obzirom na dnevni red i način na koji je započela sjednica.

Čini se da Bandić nema potrebnih 26 ruku za izglasavanje proračuna te da mu kupuju vrijeme kako bi pokušao naći još zastupnika koji će dići ruke za njegov proračun. Ako se proračun ne izglasa, Zagreb će ići na nove izbore. No, danas možda i ne bude poznat rasplet situacije. Posljednji rok za glasanje je 28. prosinca.

Za vrijeme jedne od stanki gradonačelnik Milan Bandić ušao je u službeni automobil i vratio se u bolnicu. Na pitanje novinara kakva je situacija s proračunom, te hoće li ga zastupnici podržati, odgovorio je: "Najvažnije je da je čovjek zdrav."

Bandić i HDZ navodno će tražiti tajno glasanje.

Tomašević: Dosta je političke trgovine

"Maltretiranje zastupnika i javnosti u režiji Bandića i HDZ-a ide dalje. Nakon što su tjedan dana davali izjave da će proračun sigurno proći i da imaju dovoljno ruku - danas druga situacija.

Očito politička trgovina nije još uspjela jer su se u režiji Bandića i HDZ-a zaredale tri stanke u trajanju od 90 minuta u kojima se u panici pokušava nekog od zastupnika oporbe slomiti raznim “metodama uvjeravanja”.

Kružila je i informacija da će predložiti tajno glasanje o proračunu kako bi zaštitili prebjege, ali su valjda ipak kasnije shvatili da i za takav kukavički način glasanja treba opet 26 ruku pa će iz tog glasanja biti opet sasvim jasno tko iz oporbe će podržati proračun. "Dosta više političke trgovine! Dajte nam da glasamo!", poručio je gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

Tri scenarija

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak-Taritaš kazala je novinarima da postoje tri scenarija.

Prvi scenarij je da zastupnici raspravljaju o proračunu i da ne bude prihvaćen. Budući da je ovo sve odgađanje, Mrak Taritaš predviđa da do toga neće doći.

Drugi scenarij je, kaže, da gradonačelnik povuče proračun, a ako do toga dođe, Mrak Taritaš je najavila da će tražiti od Odbora za poslovnik i statut što dalje i što zakon kaže.

"Ako gradonačelnik povuče proračun i ako ga ne dostavi Skupštini u primjerenom roku, gradonačelnik je taj koji ide na izbore. Onda je loptica kod njega i mi čekamo", kazala je Mrak Taritaš. Dodala je da bi po svemu sudeći primjereni rok bio 28. prosinca.

Treći scenarij je da predsjednik Skupštine Andrija Mikulić kaže da se skupština odgodi za tri dana, što on ima mogućnost, napomenula je.

"Sva tri scenarija govore da gradonačelnik nema 26 ruku za proračun i da će se prvi put u Zagrebu dogoditi da proračun neće proći. Ovo je samo kupovanje vremena", ustvrdila je Mrak Taritaš.

Po njoj je najizglednije da će gradonačelnik povući proračun i "da ćemo imati novu skupštinu između Božića i Nove godine i da ćemo zadnjeg trena vidjeti hoće li proračun proći ili ne".

Razvoj događaja moći ćete pratiti na Indexu

AKTUALNI SAT MOGLI STE PRATITI UŽIVO.

Nakon što je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića raskinula koaliciju s Neovisnima za Hrvatsku (NZH) otvorilo se pitanje nove većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i izglasavanja proračuna za iduću godinu, za što Bandiću sada nedostaju tri ruke. 

Oporba nije uložila niti jedan amandman na prijedlog proračuna, koji ocjenjuje megalomanskim i smatraju da ne donosi dobrobit građanima.  

Aktualni sat završio brzo

Nakon prihvaćanja predloženog dnevnog reda, sjednica je nastavljena aktualnim satom za koji se svojim pitanjima javio rekordno mali broj gradskih zastupnika, njih šestero. Pretpostavlja se da se tako mali broj zastupnika prijavio jer nisu očekivali da će na sjednicu doći Bandić, kojem inače postavljaju najveći broj pitanja.

"Ne bojte se vi za moje zdravlje. Ne bute me se tako lako riješili. Niste vi te sreće", rekao je Bandić replicirajući Tomaševiću.

 

Pročitajte više