Papa uklonio trojicu kardinala iz užeg vijeća savjetnika. Zbog pedofilije ili?

Foto: Epa

PAPA Franjo uklonio je trojicu kardinala iz svog vijeća savjetnika, javlja CNN.

Kao službeni razlog navodi se starija dob kardinala, no javnosti je poznato da su dvojica kardinala upletena u skandal seksualnog zlostavljanja ili prikrivanja seksualnog zlostavljanja unutar Crkve.

Vatikan je u izvješću naveo da kardinali George Pell (77) iz Australije, kardinal Javier Errazuriz (85) iz Čilea i kardinal Laurent Monsengwo Pasinya (79) iz Demokratske Republike Kongo više ne obavljaju svoje dužnosti u vijeću savjetnika koje je papa Franjo osnovao 2013. godine.

Optužen za više zlostavljanja

Kardinal George Pell u svojoj je državi optužen za više činova seksualnog zlostavljanja stoga ga je, mada je najviši dužnosnik katoličke crkve u Australiji, Vatikan poslao na dopust dok se optužbe ne istraže.

Pell tvrdi da je nevin i da su optužbe da je u periodu od tri desetljeća počinio nekoliko takvih kaznenih djela – lažne.

Štitio druge zlostavljače

Kardinal Javier Errazuriz pod istragom je čileanske policije zbog sumnje da je prikrivao zlostavljanja drugih svećenika za vrijeme dok je obnašao dužnost nadbiskupa u Santiagu.

Errazuriz također poriče optužbe.

Kardinali Pell i Errazuriz bili su članovi vijeća savjetnika od samog početka funkcioniranja tog tijela. Vijeće se prvotno sastojalo od 8 kardinala, a zadaća mu je bila da promišlja metode reformacije Katoličke crkve.

Pročitajte više