Gdje je zapravo problem oko izraelskih aviona? Stvar je vrlo jednostavna

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PRIČA oko prodaje izraelskih aviona Hrvatskoj danas se opet intenzivirala.

Nova informacija je ta da je američki State Department formalno obavijestio Kongres o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, a to tijelo sad ima 15 dana da se o tome izjasni.

To je uobičajena praksa i ta informacija ne znači puno. Što točno unutra piše, ne znamo, ali jutrošnja objava američkog veleposlanstva prilično je znakovita i ne ide na ruku vladi, MORH-u i Damiru Krstičeviću koji su jasno kazali kako žele ili dogovorene izraelske F-16 Barak borbene avione ili će se natječaj poništiti, a time će propasti kupnja aviona za idućih sigurno nekoliko godina.

>> Javilo se američko veleposlanstvo. Posao oko aviona je i dalje upitan

Gdje je problem?

No gdje je glavni problem?

SAD se ne protivi prodaji izraelskih aviona Hrvatskoj. No da bi se to dogodilo, moraju se ispuniti određeni uvjeti.

I tu nastaje problem.

Naime, SAD želi da se avioni vrate u prvobitno stanje, laički rečeno, na tvorničke postavke. Riječ je o avionima, više puta se o tome pisalo, koji su u Izraelu od osamdesetih, kad su ih dobili, pa do danas doživjeli niz modifikacija i promjena. Da bi Izrael avione prodao Hrvatskoj, treba napraviti ogromne promjene, izbaciti sve svoje dijelove i tehnologiju koju su svojevoljno ugrađivali i onda tek mogu dobiti potvrdu da avione mogu prodati. No to je Izraelu najvjerojatnije neisplativo, a ni Hrvatska to ne želi. Hrvatska, rekli su jučer i MORH i Andrej Plenković, želi samo i isključivo one avione koje su dogovorili s Izraelom. Dakle, ili modificirani F-16 Barak ili posao otpada.

Zašto je danas bitna izjava veleposlanstva?

Upravo u tom svjetlu treba gledati današnju izjavu veleposlanstva koja ima onaj famozni "ali" koji mijenja cijelu priču i smisao. Oni tako kažu da su mnogo puta do sada potvrdili prodaju svoje vojne opreme.

"SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT)", objavilo je američko veleposlanstvo.

Amerikanci nemaju ništa protiv da Hrvatska kupi avione od Izraela, ali...

Veleposlanstvo je u srijedu naglasilo i da, "iako američka vlada inače ne komentira nabavu saveznika, općenito može reći da SAD snažno podupire modernizaciju vojske Hrvatske, saveznice iz NATO-a, što uključuje kupnju borbenih zrakoplova F-16 od Izraela".

Ali sad ide onaj "ali".

SAD obično pri odobravanju TPT-a traži od svih partnera da oružje američkog porijekla vrati u originalno stanje ili ukloni dijelove specifične za pojedinu državu prije prodaje, često surađujući sa zemljom koja ih je originalno kupila kako bi osigurala da je oružje nadograđeno na primjeren način, kažu iz veleposlanstva.

TPT stavlja, kako dalje kažu, odgovornost na državu koja prodaje američki sustav da poštuje te obaveze i upozna kupca s tim uvjetima. Odnosno, ovdje sugeriraju da je Izrael o svemu već ranije trebao obavijestiti Hrvatsku.

Dakle, SAD se veseli hrvatskoj kupnji vojnih aviona, ali odmah u idućoj rečenici jasno kaže da SAD obično traži od partnera da oružje američkog porijekla vrati u originalno stanje. Jasno, SAD može napraviti iznimku i dopustiti prodaju oružja Hrvatskoj, ali se postavlja pitanje zbog čega bi to učinili, pogotovo što ih je Izrael pobijedio na natječaju na kojem su oni sudjelovali. Ironično rečeno, pobijedili su ih njihovim oružjem.

Što želi Hrvatska?

Dakle, SAD se ne protivi prodaji aviona Hrvatskoj ali će, što se da naslutiti iz objave veleposlanstva, i u ovom slučaju tražiti ono što je običaj u ovakvim situacijama - da se avioni vrate na tvorničke postavke.

Hrvatskoj to ne odgovara, a to su jučer jasno kazali.

"Hoćete li poništiti natječaj ako Izrael isporuči bilo koju drugu verziju borbenih aviona osim F-16 Baraka, koja je bila na natječaju?" pitali smo ih jučer popodne, a odgovor je stigao vrlo brzo.

U odgovoru je jasno kako MORH-u odgovara samo i izričito verzija aviona F-16 C/D Block 30 BARAK.

"Kao što smo više puta naglašavali, Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi - u ponudi Države Izrael stoji višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 BARAK.

Stoga, nije moguća nijedna druga inačica VBA", jasni su iz MORH-a u odgovoru za Index.

Ukratko, hrvatska vlada odnosno ministar obrane ne može dobiti borbene zrakoplove koje želi odnosno one avione koje su odabrani temeljem javnog natječaja. Prema današnjem američkom tumačenju - nikada nije ni mogla.

Pročitajte više