LIGA PRVAKA

LIVERPOOL - NAPOLI 1:0 Alisson u 92. minuti spasio Liverpool od ispadanja

Foto: EPA-EFE

LIVERPOOL je u 6. kolu skupine C pobijedio Napoli 1:0 golom Mohameda Salaha i provukao se u osminu finala Lige prvaka zbog više zabijenih golova od Talijana.

Rezultati by SofaScore

Obje međusobne utakmice završile su pobjedom domaćina 1:0, obje momčadi su imale gol razliku +2, a europski doprvak je prošao jer je zabio ukupno dva gola više od Napolija.

Pep Guardiola je nakon osvajanja prošlosezonskog engleskog prvenstva rekao jednu bolnu i jednostavnu istinu: “Moja momčad igra dobro jer imam najbolje igrače na svijetu koji jako puno koštaju”. Upravo to bila je razlika između Liverpoola i Napolija na Anfieldu. Liverpool je u napadu imao igrača od 100+ milijuna eura koji je iskoristio jednu od svoje dvije prilike, a na golu je imao čovjeka od 70 milijuna eura koji je u 92. minuti skinuo Napoliju čisti zicer za prolazak.

Napolijev najveći problem je što se u toj šansi našao Arkadiusz Milik, a ne neki njihov Mohamed Salah. U ovakvim utakmicama jako često odlučuju nijanse ili igrači za velike utakmice. Liverpool ih je večeras imao dvojicu.

No, do tog Milikova zicera uopće nije trebalo doći. Odnosno moglo je, ali da ga je Poljak zabio bio bi to samo počasni gol za Napoli. Jer Liverpool je do tog trenutka imao dvije velike i još jednu dobru priliku i pravo je čudo da ih Napoli nije kaznio za sve te promašaje.

Kloppova momčad je bolje otvorila susret i, iako su ih gosti dobro pratili, kako je odmicalo prvo poluvrijeme bila je sve opasnija. Već u 7. minuti Salah je bio sam ispred Ospine, ali je loše iskontrolirao loptu i ona mu je pobjegla. Napoli je imao tek neke bljeskove prema naprijed preko svojih brzih Callejona, Mertensa i Insignea, ali u svakom napadu nedostajao im je kvalitetan zadnji pas.

U 23. minuti Maneu je opravdano poništen gol zbog zaleđa, dvije minute kasnije Salah je dobrom loptom našao Firmina čiji udarac blokira Raul Albiol da bi Liverpool nakon par minuta zatišja napokon poveo. Milner je savršeno proigrao Salaha koji je sa sebe otresao Ruija, protutnjao pokraj statičnog Koulibalyja i majstorski, gotovo iz mrtvog kuta zabio Ospini kroz noge za 1:0.

Gol je malo probudio goste koji su aktivnije zaigrali do kraja prvog dijela, ali bez prave šanse. U 50. minuti Salahu kao i na otvaranju prvog poluvremena bježi lopta u odličnoj situaciji, a u 62. minuti je Milnerov udarac otišao malo pokraj desne stative. Iako je imao tanku prednost i eventualni primljeni gol značio bi da mora zabiti još najmanje dva, Liverpool se nije branio nego je aktivnom igrom čuvao rezultat.

Tako je u 74. minuti Salah pobjegao talijanskoj obrani i išao zaobići Ospinu, ali se spetljao i izgubio loptu. Odbijanac je pokušao ubaciti u gol, ali je Ospina i tu loptu očistio. Samo tri minute kasnije Liverpool je mogao i morao sve riješiti. Salah je odlično proigrao Robertsona koji u srcu šesnaesterca nalazi potpuno samog Manea. No, Senegalac je u mrtvoj šansi pucao ravno u golmana.

Da bi Napoli mogao nešto izvući u grotlu Anfielda vidjelo se u 79. minuti kad je Callejon neshvatljivo na drugoj stativi prebacio čitav gol, a Mane je u 88. minuti umalo bio tragičar nakon što je promašio još jedan čisti zicer za 2:0.

I bio bi da Arkadiusz Milik nije u 92. minuti imao spomenutu veliku priliku iz koje je mogao odvesti svoju momčad u drugi krug. Da je samo malo bolje primio loptu i da je samo malo bolje pucao. Ili da se zove Mohamed Salah ili Alisson Becker...

Pročitajte više