Ovo je deset najboljih zimskih sportova koji sagorijevaju hrpu kalorija

Foto: Instagram

NIJE jednostavno natjerati se na trening kad se živa u termometru spusti ispod ništice. Ipak, prije nego što svjež zrak odlučite zamijeniti ugrijanom teretanom, razmislite o zimskim aktivnostima jer neke od njih sagorijevaju nevjerojatnu količinu kalorija i pokreću proizvodnju endorfina. Razmislite samo o brojnim sportašima poput skijašice Lindsey Vonn za čijim tijelom mnogi uzdišu. Isplati se isprobati nešto od navedenog, zar ne?

Skijaško trčanje

“Skijaško trčanje angažirat će mišiće vaših nogu, a radite i ramenima, tricepsima, bicepsima i gornjim dijelom leđa pomoću štapova koji vam pomažu da se pomičete prema naprijed”, pojašnjava profesor Wayne Westcott. 

Konstantnim rotiranjem tijela radite i na bočnim trbušnim mišićima, a u sat vremena intenzivnog skijaškog trčanja možete sagorjeti od 750 do 1050 kalorija.

Skijanje uzbrdo

Možda zvuči neobično, ali postoje i zaljubljenici u skijanje uzbrdo. Ova aktivnost u satu sagorijeva između 750 i 1080 kalorija.

“Svakim korakom radite na gluteusu, stražnjoj loži i kvadricepsima. Koristite štapove pa aktivirate i tricepse, nadlaktice, ramena i gornji dio leđa, a morate se držati uspravno pa radite i na coreu i donjem dijelu leđa”, dodaje Westcott.

Klizanje

Ne možete poreći da klizačice i klizači imaju dobro oblikovane stražnjice.

“Kad kližete, snagu crpite iz gluteusa. Svaki put kad se odgurnete, radite ekstenziju kukova, a glavni pokretač je gluteus”, pojasnio je fitness stručnjak Noam Tamir.

Vrlo je važno i držanje pa klizanjem djelujete na core i bočne trbušne mišiće te donji dio leđa. 

Sat vremena klizanja sagorijeva od 800 do 1200 kalorija, što nije zanemariv iznos.

Snowshoeing

Hodanje s krpljama za snijeg ili snowshoeing je odlična vježba za bokove. Svakim korakom koji napravite, radite protiv otpora koji vam pruža snijeg i djelujete na bokove. 

“Krplje za snijeg su malo šire od običnih cipela pa ćete održavati veći razmak među nogama. Posebno aktivirate bokove, gluteus, stražnju ložu i kvadricepse”, pojašnjava Westcott.

Intenzivno hodanje s krpljama za snijeg sagorijeva 570 do 840 kalorija po satu, a hodanje u običnim zimskim cipelama između 300 i 450 kalorija po satu.

Snowboarding

Pošto ne držite štapove, glavna radnja je ona koju obavljate rukama. Ipak, možete sagorjeti od 300 do 450 kalorija u satu. 

“Važno je voditi računa o težini tijela, a coreom i bočnim trbušnim mišićima rotirate torzo i stabilizirate donji dio tijela. Koristite i noge, odnosno gluteus i bokove kako biste se okrenuli i spustili niz planinu”, dodaje Tamir.

Skijanje

"Za skijanje su važne snažne noge. Koljena su vam savijena čime zapravo cijelo vrijeme radite na kvadricepsima", pojasnio je Tamir.

Puno rada ulažu i stopala, a nemojte misliti da ste zanemarili torzo. Jurenjem niz snježnu padinu na skijama u satu ćete sagorjeti od 450 do 670 kalorija.

Snow-ga

Nitko ne kaže da je joga u snijegu ugodna zbog niske temperature, ali imat ćete nevjerojatnu fotku te iskusiti još neke dobrobiti za tijelo.

“Drhtanje je aktivnost kojom pasivno sagorijevate najviše kalorija. Ako želite sagorjeti kalorije kako biste se zagrijali a da se ne znojite, iskušajte ovu vrstu joge”, poručuje Westcott.

Show-ga sagorijeva 226 do 335 kalorija po satu, ovisno o intenzitetu kojim se izvodi.

Trčanje

Ne morate prekrižiti trčanje jer je pao snijeg. Ubrzajte srčani puls i sagorite 566 do 839 kalorija po satu. 

Ako odaberete trčati po snijegu, ne zaboravite investirati u topliju odjeću i kvalitetne zimske tenisice za trčanje koje su izrađene od vodonepropusnog materijala. 

Planinarenje ili hodanje

Kad je hladno, zagrijati se možete ubrzanim hodanjem i sagorjeti od 300 do 450 kalorija u satu.

Nemojte zaboraviti da ova aktivnost čini čuda za psihičko zdravlje, hrani vašu kožu vitaminom D i prevenira siječanjsku depresiju.

Sanjkanje

Probudite dijete u sebi i iz podruma izvucite sanjke. Nabrusite ih, nađite odgovarajuću površinu, dobro se zabavite i sagorite 400 do 600 kalorija u sat vremena.

Sanjkanje je odlična vrsta kardio treninga kojim radite na nogama, a aktivirate i bočne trbušne mišiće te ruke kojima se održavate dok se spuštate niz padinu.

Pročitajte više