Pomaže u mršavljenju: Šest razloga zbog kojih odmah trebate popiti čašu vina

Foto: 123RF

NIJE tajna da vino može blagonaklono djelovati na vaše zdravlje. Naravno, ako ga konzumirate u umjerenim količinama, što najčešće podrazumijeva jednu do dvije čaše dnevno. 

U nastavku vam donosimo čak šest razloga zašto biste se već večeras, dok gledate omiljenu seriju, trebali počastiti čašom dobrog vina.

Pomaže u mršavljenju

Prema studiji koja je provedena na Washington State Universityju, ispijanje vina može biti vaš saveznik u mršavljenju. Jedini je uvjet da ga pijete navečer, i to maksimalno dvije čaše. Također, važno je naglasiti da ovo vrijedi samo za crno vino koje je bogato antioksidansima, objasnila je znanstvenica Chun Chao.

Također, crno vino smanjuje apetit pa su velike šanse da ćete navečer, dok gledate TV, zaboraviti na grickalice u kojima uživate gotovo svaku večer.

Dobro je za srce, a smanjuje i rizik od moždanog udara

Ovu tvrdnju ste sigurno već čuli. No ako ste sumnjali u to, možda vas razuvjeri podatak da je bolnica u Swindonu, u britanskoj pokrajini Wiltshire, prva u Europi uvela terapiju crnim vinom. Naime, dokazano je kako ono smanjuje kolesterol, sprječava pojavu tromba i srčanih oboljenja, smanjuje rizik od moždanog udara, ali navodno i obavlja detoksikaciju organizma u slučaju tumora.

Poboljšava pamćenje

Resveratrol je antioksidans prisutan u crnom grožđu, a pojedine studije tvrde da unos resveratrola u srednjoj životnoj dobi ima pozitivan učinak na pamćenje u starosti. Znanstvenici sa Sveučilišta Texas A&M napominju da su njihovi podaci prikupljeni eksperimentima na laboratorijskim životinjama. Kod životinja je zabilježeno poboljšanje cirkulacije te reduciranje upalnih procesa u hipokampusu, dijelu mozga ključnom za pamćenje i učenje.

Poboljšava kvalitetu sperme

Da, dobro ste pročitali. Osim što vam čaša vina može pomoći da se opustite, nova istraživanja pokazala su kako se kod muškaraca koji piju čašu vina jednom do tri puta tjedno drastično smanjuju vjerojatnosti za abnormalnost spermija. 

Opušta i oslobađa od stresa

Realno, to i sami znate. Uz čašu vina vrlo lako ćete zaboraviti na naporan radni dan iza vas.

Smanjuje upale

Već spomenuti resveratrol ima ulogu i protuupalnog lijeka. Naime, on sprečava prerano starenje, ali i gljivične infekcije uzrokovane ekstremnim temperaturama i UV zrakama. Svojim protuupalnim svojstvima blokira stvaranje enzima COX-2 koji je glavni krivac za tjelesne upale i bol.

Pročitajte više