Na internetu pronašla savjet za čišćenje organizma umakom od soje pa skoro umrla

Foto: 123RF

NOVI dan znači i neku novu groznu ideju koja će se pojaviti na internetu. Upravo takva je čišćenje organizma umakom od soje.

Zbog ove sulude, ali opasne ideje, jedna žena danas ima brojna oštećenja mozga te se ne može kretati, gutati, ni govoriti, što dokazuje koliko viralni trendovi poput ovog mogu biti opasni.

Naime, 39-godišnjakinja je bila opsjednuta mršavljenjem. Pročitala je da je čišćenje organizma soja umakom vrlo učinkovito pa je popila čak litru. U roku od dva sata trebala se riješiti svih otrova u organizmu, ali je ostala bez svijesti. 

U bolnici je nekoliko dana ležala u komi, a kad se probudila, liječnici su joj dijagnosticirali sindrom osmotske demijelinizacije, odnosno budno i svjesno stanje u kojem bolesnik zbog opće motorne klonulosti ne može komunicirati, osim možda šifriranim pokretima očiju.

“Jedna od uloga natrija je regulacija ravnoteže tekućine u stanicama i oko njih. Kada se velika količina natrija konzumira u kratkom roku, narušava se ta ravnoteža koja može dovesti do teških oštećenja i disfunkcije moždanih stanica”, pojasnila je nutricionistica Cynthia Sass.

Ovo nije prvi slučaj čišćenja organizma o kojem su na internetu pisale ili govorile nestručne osobe, a onda je sve pošlo po zlu. 

Ranije ove godine jedna žena je uvjeravala da svakodnevno pijenje mješavine kupusa, vode i soli (takozvani Jilly Juice) može izliječiti čak i Downov sindrom. Oni koji su to pokušali, prijavili su migrene, groznicu, ukočenost, visoki krvni tlak, čak i moždani udar.

Zato stručnjaci upozoravaju da se uvijek prvo konzultirate s liječnikom.

“Također, slušajte svoj instinkt. Ako vam se nešto čini ekstremnim, zvuči kao da će biti neugodno ili mislite da biste se mogli osjećati loše, vjerojatno će tako i biti”, dodaje Sass i savjetuje poseban oprez osobama koje imaju određene dijagnoze.

“Osobe s dijabetesom tipa 1 ili 2 trebale bi izbjegavati čišćenje, kao i kronični bolesnici, oni koji se oporavljaju od ozljede i osobe s poviješću poremećaja prehrane.”

Pročitajte više