"Jebeni Nijemci!": Kako je Bayern s osam komada upropastio Cruyffov oproštaj

Foto: Getty Images/Guliver Image

BAYERN se u srijedu u susretu 6. kola Lige prvaka skupine E vraća u amsterdamsku Arenu na noge Ajaxu prvi put nakon 2004. godine. Ajax i Bayern su uoči zadnjeg kola osigurali prolazak u osminu finala, a ova utakmica odlučivat će o prvom mjestu u skupini.

Kovačevoj momčadi za to će biti dovoljan i bod, dok će Nizozemcima trebati sva tri. Iako je riječ o dva kluba koji spadaju među najveće na svijetu svih vremena, Bayern i Ajax nisu se prečesto sretali u europskim utakmicama. No kad god bi se susreli, bio bi to spektakl.

U četvrtfinalu Kupa prvaka 1973. godine strašni, moćni Ajax je u prvoj utakmici pregazio Bayern 4:0 i nakon poraza u uzvratu 2:1 prošao dalje te na kraju osvojio treću uzastopnu titulu. Sedam godina kasnije Bayern im je vratio u osmini finala. U Münchenu su Nijemci slavili 5:1 te izgubili u Amsterdamu 2:1 i prošli, a ponovno su se susreli tek 1995. godine u polufinalu. Nakon "nule" na Olimpijskom stadionu u Münchenu, Ajax je pregazio Bayern u Amsterdamu 5:2 i golom Kluiverta u 85. minuti u finalu pobijedio Milan 1:0. U skupini Lige prvaka 2004. godine bilo je 4:0 za Bayern i 2:2 u Amsterdamu, a u prvoj utakmici ove sezone na Allianz Areni je bilo 1:1.

Trebao je to biti spektakularni oproštaj Johanna Cruyffa

No jedna utakmica ostat će zauvijek upisana u povijest amsterdamskog kluba. Nije to bilo neko polufinale ili finale velikog europskog natjecanja. Nije to bila uopće natjecateljska utakmica. Bio je to (prvi) oproštaj Johanna Cruyffa od nogometa, a Ajax je za protivnika u goste pozvao upravo Bayern. Trebala je to biti revijalna utakmica, rekreativni nogomet bez prejakih duela i s puno lepršavih poteza.

Tako su barem Nizozemci zamislili i ovu utakmicu koja se igrala 7. studenoga 1978. godine. Veliki Johann Cruyff, iako tek 31-godišnjak, odlučio je završiti karijeru i sa stilom se želio oprostiti od nogometa. Trostrukom prvaku Europe s Ajaxom, svjetskom doprvaku s Nizozemskom i jednom od najvećih igrača svih vremena na oproštaj na stari Olimpijski stadion u Amsterdamu došlo je 55.000 ljudi.

"Računali smo da će utakmica završiti 4:4 ili 5:5. Dogovorili smo se prije utakmice da ćemo samo dodavati loptu Johannu da može podsjetiti publiku što sve zna", rekao je Ajaxov igrač Ruud Kaiser koji je sa 17 godina imao veliku čast sudjelovati u takvoj utakmici.

No ni on, a ni cijeli Ajax, nije imao pojma da Bayernovi igrači imaju potpuno drukčije planove. Nije to za Bayern bila nikakva opuštena, a kamoli prijateljska utakmica. Bayern je došao igrati nogomet. Bayern je došao po osvetu. Puno toga im se nagomilalo s godinama. Od spomenutog teškog poraza od Ajaxa pet godina ranije u četvrtfinalu Kupa prvaka do činjenice da nitko Bayernovu delegaciju nije dočekao u zračnoj luci Schiphol.

Osim toga, Nijemci su bili smješteni u trošnom i neuglednom hotelu, na zagrijavanju su ih domaći navijači navodno vrijeđali skandiranjem "Nacističke svinje", iako je samo Paul Breitner prijavio takvo ponašanje publike. Utakmica se igrala 12 godina nakon protunjemačkih demonstracija u Amsterdamu zbog toga što se nizozemska princeza Beatrix udala za njemačkog plemića koji je bio član Hitlerjugenda i pripadnik Wehrmachta, što u Nizozemskoj baš ne prolazi najbolje. Domaćinima sve te informacije nisu bile "ni u peti", ali jesu igračima Bayerna koji su od samog početka jurnuli prema Ajaxovu golu.

Da stvari neće ići baš po planu, bilo je jasno već u prvoj minuti. Sepp Meier je ispucao loptu s gola, ona je preskočila Ajaxovu obranu, a Gerd Müller ju je u maniri Gerda Müllera proslijedio u gol za vodstvo Bayerna. U 41. minuti je Rummenigge povisio na 2:0, a Ruud Kaiser se prisjetio scene iz svlačionice u poluvremenu utakmice.

Već do 60. minute bilo je 0-5...

"Svi su bili bijesni, a netko je zaurlao: 'Jebeni Nijemci!' Porazgovarali smo i dogovorili se da moramo puno ozbiljnije igrati u nastavku jer se ovi očito ne šale. Ali jednostavno nismo imali snage", rekao je Kaiser.

Očekivani spektakl dogodio se u nastavku, ali samo u jednom smjeru. Nabrijani Bavarci već su u 47. minuti povisili na 3:0, četvrti je pao nakon prekrasne akcije, a peti uslijed pogreške Ajaxove obrane u 58. minuti. 

"Želio sam nekako pobjeći u svlačionicu. Bio sam strašno razočaran i bilo mi je jako neugodno", rekao je tadašnji Ajaxov junior.

Nijemci kao Nijemci. Popusta nije bilo. Upropaštena Ajaxova proslava pretvorila se do kraja u noćnu moru. Šokirani domaćini počeli su još više griješiti i doslovno su predavali lopte Bayernovim igračima koji su pogreške kaznili s kamatama. Nakon 0:6 domaći trener Cor Brom zamijenio je slavnog golmana Pieta Schrijversa koji je ispraćen salvama zvižduka. Nije ni Peter Jager bolje prošao jer je i on do kraja primio još dva komada pa je na semaforu stajalo nestvarnih 0-8, što je bio najveći poraz od 1913. godine.

Na papiru su to bile podjednake momčadi, ali u stvarnosti je Bayernov napad predvođen Müllerom i Rummeniggeom bio zastrašujući. Dodate li tome i silnu motivaciju koju su Nijemci imali te opušten pristup Cruyffa i društva, sve je bilo spremno za strašan šok za Nizozemce. Paul Breitner i Rummenigge su zabili po hat-trick, a dva gola upisao je i Gerd Müller. Koliko je Ajax bio očajan, vidjelo se pred kraj utakmice kad je dio domaćih navijača počeo pljeskati Bayernovim golovima, a komentator na nizozemskoj nacionalnoj televiziji proglasio je rezultat neviđenom sramotom. Publika je u jednom trenutku počela bacati predmete na teren te je samo kratko stala u 85. minuti kad je Cruyff uz buket cvijeća izašao iz igre.

"Pogriješili su odabirom protivnika za takvu utakmicu. Bayern je bio prejak. Nakon utakmice je bila organizirana gala večer na kojoj smo svi bili utučeni i dobro smo se ponapijali od očaja", rekao je Kaiser.

Ako ste sumnjali, Bayern na zabavu nije bio pozvan.

A Cruyff? Jednom je pogodio gredu, imao je još jednu dobru priliku i Lingu je složio dvije dobre šanse. Nizozemci su se kasnije žalili i na tretman Cruyffa u Bayernovoj obrani koja mu nije davala da diše.

Igrali flastera na Cruyffa

"Nije bilo šanse da ga nađemo kvalitetnim loptama. Čitavih 90 minuta su igrali flastera na njega, nije imao milimetra prostora. Ništa nije govorio nakon utakmice, samo je šutio. On je bio previše pametan da bi izletavao s nekim nepromišljenim izjavama. Par godina kasnije mi je rekao da mu nije bilo ugodno i da će im vratiti ako ih ponovno sretne", rekao je Kaiser.

Embed from Getty Images

Cruyff više nikada s Ajaxom nije sreo Bayern, iako mu to ipak nije bila zadnja utakmica u karijeri. Nakon propalih poslova s uzgojem svinja, Cruyff se vratio nogometu potpisavši za Los Angeles Aztecse, da bi potom odigrao još dvije sezone u Ajaxu i jednu u Feyenoordu.

"Do tog trenutka nije postojalo neko preveliko rivalstvo između Nijemaca i Nizozemaca. Njemačkoj je glavni rival tih godina bila Austrija koja ih je izbacila na Svjetskom prvenstvu te iste godine, a njemački i nizozemski igrači koji su igrali finale Svjetskog prvenstva 1974. godine, bili su u jako dobrim odnosima. Možda je upravo ta utakmica pokrenula pravo rivalstvo i sve ono što smo vidjeli u osamdesetima i devedesetima", rekao je njemački autor Uli Hesse, pisac knjige o Bayernu, za portal The Set Pieces.

Dodao je da je Bayern tih godina igrao dosta prijateljskih utakmica iz financijskih razloga te da ih je uvijek shvaćao ozbiljno i pristupao im maksimalno profesionalno. Ajaxu je taj susret ostao jedna od najvećih mrlja u dugogodišnjoj povijesti slavnog nizozemskog kluba, a jedino što je Bayern napravio da ih utješi bila je isprika Karl-Heinza Rummeniggea.

Nakon 30 godina...

Pročitajte više